Élet-Stílus

BL-sorsolás: belehúzott a Chelsea és a Real Madrid

Csütörtökön Monte-Carlóban elkészítettek a labdarúgó Bajnokok Ligája 2007-08-as csoportbeosztását. A B és a C jelű négyesekben kőkemény rangadókra van kilátás, de meglepetés máshol is születhet.

A sorsolást megelőzően a jelenlévők egyperces néma felállással adóztak a Sevilla kedden elhunyt labdarúgója, Antonio Puerta emlékének.

A megemlékezés után előbb a legjobb kapusnak járó díjat az 1986-os KEK-győztes egykori szovjet nagyságtól, Rinat Daszajevtől átvevő Pert Cech sorsolta csoportokba az első nyolc kiemeltet.

Maldini megtréfálta Tottiékat

Később az UEFA által az év legjobb védőjének választott, lassan már életműdíjra is pályázó Paolo Maldini parolázhatott a díjat átadó Ronald Koemannal – érdekesség, hogy az 1988-as Európa-bajnokságon mindketten szerepeltek – majd a nyolc nagyság mellé kikotorászta a második kalapba került “feltörekvőket”.

Már ekkor nehéznek ígérkezett az idén az egyenes kiesési szakaszban meccselő Chelsea és Valencia által fémjelzett B-csoport, illetve az F jelű négyes, ahol az angol bajnok Manchester United mellé az olasz kupagyőztes Roma került (a két gárda tavasszal a negyeddöntőben találkozott, s Tottiék nem szívesen emlékeznek az Old Traffordban rendezett visszavágóra).

A hiányzó Bayern München csapatával váltakozó kimenetelű csatákat vívó Real Madrid nem úszta meg német csapat nélkül.
Bár papíron a Werder könnyedébb megoldás, az észak-németek tavaly egy másik spanyol bajnokot, jelesül a 2006-os BL-győztes Barcelonát igencsak megszorongatták.

A tavaly a Real Madridot alázó, azóta több kulcsjátékosától is „megszabaduló” Olympique Lyon idén a Barcelonának jutott, míg a Milannak 2005-ben nehéz perceket okozó PSV Eindhoven ismét Lombardiába látogat, igaz, ezúttal az Internazionale vendégeként. A Milan ennél jobban járt, hisz a jelenkori Benfica távolról sem emlékeztet az Eusebio-érára, igaz, a portugálok egyszer már okoztak meglepetést, amikor 2005-ben a csoportküzdelmek végén kitessékelték a folytatásból a Manchester Unitedet.


BL-sorsolás: belehúzott a Chelsea és a Real Madrid 1

Inzaghitól és a Milantól kellene elragadni a trófeát (MTI/EPA)


Seedorf hazaküldte Cristiano Ronaldót

A harmadik kalap tagjait a Didier Deschamps által meglapogatott Clarence Seedorf halászta ki. Az elmúlt BL-idény legjobb középpályásának választott holland csapattársaira „fogta” a megtisztelő jelölést, majd egyből a közepébe vágott, hisz a masszív Schalkét húzta a hasonló erényeket egy fokkal magasabb szinten művelő Chelsea-Valencia pároshoz. A másik németnek sem örülhettek jobban, hisz az E-csoport ezzel szintén belépett a kőkemény négyesek sorába. A Real Madrid, illetve a Werder harmadiknak a Laziót kapták.

Az F-csoportban a Manchester United klasszisának, Cristiano Ronaldónak külön lesz egy presztízsmérkőzése, hiszen egykori klubja, a Sporting Lisboa is ebbe a kvartettbe került. Hasonló a helyzet a Milan házatáján is: a címvédő már csoportküzdelmek során találkozik a skót Celtic Glasgow-val.

A két együttes az előző szezon nyolcaddöntőjében csapott össze egymással, akkor a San Siro Stadionban csak Kaká hosszabbításban szerzett góljával diadalmaskodtak a piros-feketék. Az olaszok mindenesetre elégedettnek tűntek, bár az is lehet, hogy a székén feszítő alelnök Adriano Galliani csupán megtévesztésből heherészett.

Norvégból vizsgázott a Szavicsevics-utód

A pulpituson ezek után két Milan-nagyság állhatott egymás mellé. Az 1994-es BL-döntő hőse Dejan Szavicsevics, a „Zseni” legújabb kori druszájának, a fentebb említett Kakának gratulálhatott – a BL előző kiírásának gólkirálya (10) később a legjobb játékosnak kijáró díjat is eltette. A brazil maestro bebizonyította, hogy nem csupán lábbal, de kézzel is ihletett megoldásokat szül: tovább boldogította a B-csoport alakulatait, hisz a negyedik kalapból az egyik legkellemetlenebb, a kemény fizikai futballal érvényesülő Rosenborg jutott ellenfélül.

A G-csoportban a Kezsmant és Roberto Carlost bevető Fenerbahce lesz az olasz-holland-orosz trió ellenfele, de például az Olympiakosszal kapcsolatban a Real Madridnak is vannak kellemetlen emlékei – 2005-ben ugyanis Pireuszban kikapott a királyi gárda.

Összességében a kiegyensúlyozott csoportok közül a B és a C tűnik legnehezebbnek, de elmondható, hogy előre lejátszott továbbjutás egyikben sincs.

Bajnokok Ligája
Csoportbeosztás:

A-csoport:
FC Liverpool (angol), FC Porto (portugál), Olympique Marseille (francia), Besiktas (török)
B-csoport:
Chelsea (angol), Valencia (spanyol), Schalke 04 (német), Rosenborg (norvég)
C-csoport:
Real Madrid (spanyol), Werder Bremen (német), Lazio (olasz), Olimpiakosz (görög)
D-csoport:
AC Milan (olasz), Benfica (portugál), Celtic (skót), Sahtar Doneck (ukrán)
E-csoport:
FC Barcelona (spanyol), Olympique Lyon (francia), VfB Stuttgart (német), Glasgow Rangers (skót)
F-csoport:
Manchester United (angol), AS Roma (olasz), Sporting Lisboa (portugál), Dinamo Kijev (ukrán)
G-csoport:
Internazionale (olasz), PSV Eindhoven (holland), CSZKA Moszkva (orosz), Fenerbahce (török)
H-csoport:
Arsenal (angol), Sevilla (spanyol)/AEK Athén (görög), Steaua Bucuresti (román), Slavia Praha (cseh)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik