Élet-Stílus

Alvásunk minőségét rontja a tv és az internetezés

Azok az emberek, akik lefekvés előtt tévéznek vagy interneteznek, gyakran érzik úgy, hogy nem aludtak eleget - állítják az Oszakai Egyetem kutatói. Az intézmény munkatársai a felmérésüket összesen 5875 személy megkérdezésével végezték el.

Alvásunk minőségét rontja a tv és az internetezés 1

Nem a mennyiség, a minõség is számít

Kiderült, hogy az alvásproblémák és az internetezés adott esetben összefügghet. Azok a felhasználók ugyanis, akik gyakran nézik a televíziót vagy böngésznek a világhálón lefekvés előtt, szinte mindig úgy érzik, hogy nem aludtak eleget vagy hogy túl fáradtak, mikor reggel felkelnek.

“A lényeg nem az alvás hossza, hanem annak minősége. Gyakran észlelünk hasonló tüneteket például gyerekeknél, akik sok időt töltenek videojátékokkal. Emiatt keveset pihennek és alszanak, ami koncentrációs problémákhoz vezet. A felnőtteknél sincs ez másként” – reagált a felmérésre Manfred Walzl alváskutató.

“Azoknak, akik gyakran használnak alvás előtt hosszabb ideig elektronikus készülékeket, televíziót vagy számítógépet, tudatában kell lenniük annak, hogy ez alvásproblémákhoz és -hiányhoz vezethet” – mondta Nakamori Suganuma, a vizsgálat vezetője.

A naponta csupán másfél órát internetezőknek csak a 29 százaléka számolt be alvásproblémákról, ugyanez a szám a naponta 3 órát vagy többet internetezőknél már 54 százalék volt. A kutatók megállapították, hogy az alvás előtt elektronikus készüléket használók átlagosan 12 perccel kevesebb ideig alszanak naponta, mint a keveset internetező vagy tévét néző társaik. A szakemberek szerint a legkárosabb az internetezés, amely messze megelőzi ilyen szempontból a televíziónézést.

“Az alvás hossza mindig az egyéntől függ. Napoleon például kirívó eset volt, hiszen naponta 4 óra alvással is beérte. Albert Einsteinnél viszont ugyanez az idő elérte a napi 11 órát. Egy átlagos ember ezzel szemben 7-8 órát alszik naponta. Amennyiben az alvás ideje elég hosszú, akkor a minősége is megfelelő” – tette hozzá Walzl.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik