Élet-Stílus

Zárnak a strandok

Hétfőtől már nem üzemel a Római, a Csepeli strand és a Paskál. A nyár végi, továbbra is meleg időjárásnak köszönhetően azonban több fővárosi és vidéki strand „kitolja” a kapuzárást. Sőt, szeptember elején már a felújított Király és a Dandár Gyógyfürdő is újra várja a vendégeket.

Idén nyáron körülbelül 500-600 ezren strandoltak Budapesten. Átlagosan több mint 15 ezren keresték fel naponta a fürdőhelyeket hétköznapokon, ám volt olyan hétvége, amikor 20 ezren is megfordultak ott. Az előzetes adatok szerint ebben az esztendőben a Palatinus és a Dagály vitte a prímet .

Lehetett volna jobb is

„Jó szezont zártunk, ám az időjárás miatt ennél is kedvezőbbre számítottunk” – összegezte a Figyelőnetnek Mogyorósi Ferenc, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. osztályvezetője az elmúlt hónapok tapasztalatait. Elmondása szerint a kánikula miatt a szolgáltatást meglehetősen ingadozó forgalom jellemezte. „Jobb lett volna egy tartós leterheltség, mint egy-egy kiugró hétvégi forgalom” – tette hozzá. A statisztikák szerint az idei nyáron folyamatosan 2-3 olyan hét is volt, amikor naponta 20 ezer fürdővendég fordult meg egy-egy fürdőhelyen.

„Pontos adatok egyelőre még nincsenek az idei szezonról, csak szeptember elején várhatóak, ám annyi már bizonyos, hogy a tavalyihoz képest 10-20 százalékkal nőtt a forgalom” – hangsúlyozta Mogyorósi Ferenc. A Római strand például már júliusban teljesítette az előző évi teljes forgalmat, így összesen húsz százalékkal nagyobb vendégforgalmat könyvelhetett el az idén.

Az osztályvezető nem az áremelésekkel magyarázza, hogy a hosszú, forró nyár mégsem hozott látogatócsúcsot. „Semmiképpen sem a száz-kétszáz forintos belépőjegy-áremeléseinknek tudható be az elmaradt, egész szezonos teltház, hiszen volt olyan fürdőhely, ahol egyáltalán nem növeltük a belépődíjat” – nyilatkozta lapunknak Mogyorósi Ferenc.


Kitolódik a zárás

Az idei évadzáró meglehetősen vegyesre sikeredik. Augusztus 27-től már nem fogad vendégeket a Római, a Csepel, és a Paskál fürdő, a Palatinusz strand azonban a zárással megvárja szeptember első hétvégéjét. A Dagály és a Csillaghegyi strandot szeptember 30-ig, a Gellért fürdő hullámmedencéjét pedig még október közepéig látogathatjuk.



Zárnak a strandok 1

Hétvégenként gyakran volt teltház (fotó: MTI)


Ahogy a fővárosi strandok esetében, úgy a vidéki élményparkokban sincs egységes döntés a zárást illetően. Vidéken is – még bízva a szeptember eleji nyárias időben – igyekeznek kitolni a szezonzárást. A visegrádi lepencei strandfürdő már augusztus 26-án, a gyulai strand pedig augusztus 30-án zárja be kapuit. A kecskeméti Élményfürdő és Csúszdapark a hónap végéig üzemel, a mogyoródi Aquaréna pedig megvárja szeptember első hétvégéjét: csupán szeptember 2-án húzza le a rolót. A hajdúszoboszlói strand és a debreceni Nagyerdő strand egészen szeptember végéig üzemel, mint ahogy a Budapest közelében lévő Rukkel-tó Vizipark is. A Gergelyiugornyán található Atlantika Vízividámpark pedig szeptember 3-tól a hónap végéig egyedi nyitva tartással várja a fürdőzni vágyókat.


Alakulnak a felújítások

Az őszi hónapokban folytatódnak a fürdőrekonstrukciós munkák, ám két fürdő már újra látogatható lesz: szeptember 3-tól a Király gyógyfürdő, míg szeptember 10-től a Dandár gyógyfürdő fogadja a vendégeket. Az előbbinél műszaki, míg az utóbbinál medencehidraulikai felújításokat végeztek az elmúlt három hónapban.

A januárban elkezdődött felújítási munkálatok a Gellért, a Lukács és a Széchenyi fürdőben várhatóan jövő márciusra fejeződnek be. A Gellért gyógyfürdőben a 1,2 milliárd forintos rekonstrukció során megújul a női és férfi termálfürdő, az uszodai és előcsarnoki tetőszerkezet, a férfi termálfürdő alagsori öltözői, illetve bővül a szolgáltatási paletta. A Lukács fürdőben szintén a termálfürdő felújítása folyik, ezért a termál-gőz részleget várhatóan az év végéig lezárják. A Széchenyi fürdőben tovább újul a fürdőépület és bővül a fürdőszolgáltatás: először az alagsori öltözőket és a tetőnapozókat korszerűsítik, majd a társas termálosztály, a társas gőzosztály és az oktogon medencetér átalakítására kerül sor. A munkálatok végeztével a tetőszerkezet is új fényben fog tündökölni – tudtuk meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik