Élet-Stílus

Nyolcvanszoros árkülönbségek a lakáspiacon

Óriási árkülönbségek alakultak ki a budapesti újlakáspiacon - derült ki a Budapesti Lakásprojekt Adatbázis legújabb elemzéséből, amelyben a fővárosi lakásárakat vizsgálták meg.

Míg a legolcsóbb lakás – egy 25 négyzetméteres garzon a XVIII. kerületben – 6,8 millió forint, addig a legdrágább – egy 500 négyzetméteres lakás közvetlenül a Vár mellett – 550 millió forintba, azaz a legolcsóbb 80-szorosába kerül.


A Belváros viszi a prímet

A legdrágább, 550 milliós lakásnak 1,1 millió forint négyzetmétere, ami azonban nem a legmagasabb négyzetméterár a fővárosban, hiszen az V. kerület egyetlen új lakóépületében a lakások négyzetmétere 1 milliótól 1,4 millió forintba kerül, a várfalon belüli újlakások pedig 900 ezertől 1,4 millióba kerülnek. Ez azt jelenti, hogy egy gardrób akár 2,5 milliójába is kerülhet a tulajdonosának.

A felmérés szerint legdrágább kerület az V. kerület lett, 1,4 millió forintos legmagasabb négyzetméterárral, itt a lakásárak 50-250 millió forint között mozognak. Megosztott első helyen az I. kerület szintén 1,4 millió forintos maximális négyzetméterárral és 20-305 milliós lakásárszinttel. Megosztott harmadik helyen a II. és a VI. kerület található, ahol a legmagasabb négyzetméterárak 850-850 ezer forintos szintet érnek el (12-140 milliós lakásárakkal).


Csepel még mindig olcsó

Az V. kerületben mindössze egy újlakásprojekt épül, így annak árai teljesen meghatározzák az egész kerület statisztikáját. A hagyományosan drága kerületekben kevés építési engedélyt adnak ki – például a Várnegyedben -, így az ezekben épülő lakások ára még magasabbra szökik. Nem véletlen, hogy az első 5 legdrágább lakóprojektből három I. kerületi, egy V. kerületi, ahogy már fentebb említettük és egy II. kerületi.

Legolcsóbban Csepelen, Kispesten és Pesterzsébeten juthat új lakáshoz a vásárló, itt a legalacsonyabb négyzetméterár 220 ezer forint. A lakásárak a három kerületben 8-30 millió forint között mozognak – derült ki a Budapesti Lakásprojekt Adatbázis elemzéséből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik