Élet-Stílus

Megújul az iPod?

Nem hivatalos információk szerint az Apple hagyományos szeptemberi rendezvényén mutatják be az új iPod modellt. Eszerint érkezne az érintőképernyős, valamint a Mac OS-re épülő változat. A cég nem cáfolta, de nem is erősítette meg a hírt.

A szakértők szerint MP3 lejátszót már nem lehet eladni a piacon, az piacvezető Apple azonban úgy tűnik, hogy ezt máshogy gondolja. Az iPhone megjelenésekor felreppent híresztelésekkel szemben – miszerint, hogy a csodatelefon megöli az MP3 vezérhajót – a hírek már arról szólnak, hogy jön az új generáció.

A pletykák több internetes oldalon is felbukkantak, többnyire olyan – többek között belső vállalati – dokumentumokra hivatkozva, amelyek csak rövid voltak elérhetők egyes portálokon. Az Apple Insider és az Infinite Loop is arra számít, hogy a szeptember elején megrendezendő eseményen az Apple egy teljesen új sorozatot mutat be a hordozható lejátszókból, amelyek között több régóta vált megoldás is helyet kapott.


Megújul az iPod? 1

Koncepcióban nincs hiány


Az egyik ilyen fejlesztés az érintőképernyős iPod lenne, amelyről már több mint egy évvel ezelőtt megjelentek az első mendemondák. Egészen pontosan négy különböző modellről esik itt szó, amelyek többnyire NAND-flash alapra épülnek, és az iPod Video és nano vonal megújítását szolgálják. Nagy valószínűséggel bemutatnak egy olyan változatot is – állítólag a nano vonalon -, amely már egy teljesen új felhasználói kezelőfelületet használ, amely viszont a Mac OS X speciális változata. Ez utóbbi azt irányozza elő, hogy cég uniformizálná a különböző készülékeken található kezelőfelületeket és a Mac OS-t helyezi mindenhol előtérbe.

Ez utóbbinál kiemelik, hogy a cég másik három fontos üzletága – a Mac, az iPhone és az Apple TV – már most is az operációs rendszerre támaszkodik, itt egyedül az iPod tér el saját megoldásával. Amennyiben ez megváltozik, a teljes portfólió egyazon szoftveres háttérre épülhet, ami leegyszerűsítheti mind a vállalat, mind pedig a vásárlók dolgát.

Az bizonyos, hogy az iPhone sikere megnövelte a cég elismertségét, s ezt a jó hullámot meg is kéne lovagolni Steve Jobs cégének ahhoz, hogy az iPod megtarthassa a jövőben is a vezető szerepét az MP3 piacon. Az Apple eddig is arról volt ismert, hogy a készülékei trendiséget sugároztak, amelyre valahogy mindig volt „néhány milliónyi” vevő.

A várakozások most is nagyok, de részletek azonban egyelőre nem ismertek és a cég szokásához híven továbbra is hallgat. A szeptember 5-én szerdán esedékes rendezvényen azonban mindenre fény derül, kíváncsian várjuk, hogy a vállalat ezúttal mivel szeretné meglepni a tömegeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik