Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Panyola vagy Vinci

Menni vagy maradni ez itt a kérdés. A döntés ezen a hosszú hétvégén se lesz túl könnyű, feltéve, ha a gazdag szabadtéri programkínálatot nem mossa el a szombatra ígért hidegfront. Az otthonmaradók egy kitűnő vígjátékot és az Isten városát nézhetik meg többek között. Ünnepi programajánló.

Ha menni kell hát, menni kell, irány a Városligeti Borfalu, vagy a budai vár a mesterségek ünnepével, esetleg a Duna parti repülős világkupa, táncfesztivál Székesfehérváron, vagy virágkarnevál Debrecenben. Rendhagyó programajánlónkban a Szent István-naphoz kötődő többnapos rendezvények közül válogattunk. Persze azért a moziról, a kiállításokról és a tévéműsorokról sem feledkeztünk el.

A döntő kérdés: menjek vagy maradjak?


menjek…

… bortúrára a a Városligetbe

A magyar borászat ünnepének két igazán nagy budapesti rendezvénye van, egy Budán a várban szeptember elején, egy pedig, a felhasználóbarát verzió az ilyentájt hagyományosan a Városligetben rendezett Borfalu. A „falu” szervezői a patinás borászatok mellett odafigyelnek arra, hogy a rendezvényen olyan pincészetek is bemutatkozhassanak, amik kiváló minőségű nedűt palackoznak, de túl kicsik ahhoz, hogy a Várban reprezentáljanak. A Városliget egyébként is jó helyszín, nagy és jól installált területen számtalan, több jó boros gazdával lehet megismerkedni. Kényelmes séta keretében felfedezhetőek a magyar tradicionális borvidékek, megbízható a gasztronómiai kínálat és színes – már-már túl színes – programok kavalkádja szórakoztatja a borkóstoló közönséget.


Menjek vagy maradjak – Panyola vagy Vinci 1


Még egy pozitívum, a belépő ára tartalmaz egy kóstoló poharat, amit aztán emlékként meg is tarthatunk, sőt ha hat belépőt vásárolunk, egy pohárkészlet is összejön. Pénteken a Borfaluban a Kónya Miklós prímás vezette cigányzenekar húzza a nótát, délután háromtól a vörösborok versengenek, majd Ungár Anikó mágusnövendékei varázsolják elő a nyulat a kalapból. Egész hétvégén lesz autentikus népzene és bordaléneklés a Vivat Bacchus együttestől, fellépnek a Zeneakadémia fiatal művészei. Műsoruk a klasszikus és jazz zene teljes spektrumát felöleli. Pétek este rock&roll partyval zárul a korai szüret. Szombaton itt még lesz egy érdekesség, este hattól az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának Budapesti Legátusának avatási ünnepségét nézheti végig a közönség. Bor, palást és vaskos láncokon medál biztos lesz a pincetulajdonosok nyakában.


… a Debreceni Virágkarneválra

Debrecen már augusztus 15-től virágba borult, de nem maradnak le semmiről azok, akik a hétvégén utaznak a klasszikus virágünnepre. A tradicionális magyar karnevál üde színfoltja a magyar fesztiválprogramoknak. Ilyentájt millió számra esnek „áldozatul” a vágott és cserepes virágok, és díszítenek teherautó platókon mindenféle kreatív látványelemet és mazsorette lányokat, csoportokat. A show nagy, illatos és látványos, nem véletlen, hogy turisták, és bámészkodók hada szállja meg ilyenkor a civis várost.


Menjek vagy maradjak – Panyola vagy Vinci 2


Szombaton a gyerekek Brumi macival nyaralhatnak egy interaktív zenés-bábos mesejáték keretében, majd egész hétfő hajnalig beindul a pezsgés, a Kossuth tér környékén. Zenél majd Adamóczky Béla tárogatóművész, lesz francia gólyalábas együttes, majd este nyolctól európai Tánc Karaván hat nemzet nyolcvan táncosa és zenésze lép fel egy színpadon, lesz krétai tánc, polonéz, sevillanas, fandango, balos, zebekigos, polska, menüett-polka, tarantella, haydau, moldvai, legényes, ugrós, verbunk és csárdás. A nagy virágmenet augusztus 20-án indul és egy karneváli fiesztába torkollik, pont az i betűn a tűzijáték.

Még két érv Debrecen mellett: egyrész, ugye a pulykakas, másrészt, már látható Az igazi da Vinci című tárlat.


… Határmenti Világzenei Fesztiválra, Panyolára


A magyar-román-ukrán hármas határ térségében fekvő Panyola szlogenje:„….mintha hazajönnél”. És tényleg: béke és nyugalom szállja meg a nagyváros forgatagából ide menekülőt, miközben itt a magyar falvak elöregedésén sem kell szomorkodni. Panyolán ugyanis van élet, vannak fiatalok, amit mi sem bizonyít jobban, hogy augusztus 18-19-én másodszorra rendezik meg a II. Határmenti Világzenei Fesztivált. A fellépők között többek között ott találjuk a Folkerrort, a Myzrabot, a Besh o droMot, a Parno Grasztot, a Szászcsávási zenekart, a Magyarpalatkai bandát és az Új Figurás Táncegyüttest. A koncertek mellett lesznek kiállítások, filmvetítések és hagyományos ételek, valamint minden bizonnyal főszerepet játszik majd a pálinka, a méltán neves Panyolai Elixír. És persze gyönyörű a táj: hív a Tisza, a Szamos és a Túr ; és ha már erre járunk, élvezzük a gyönyörű szatmári falvak szellemiségben Móricz óta keveset változó világát!


… repülős őrületre a Dunához

Ismét 13 pilóta méri össze az ügyességét a Lánchíd alatt, és a Parlament előtt, meg a Duna felett, a negyedszer itt megrendezésre kerülő Red Bull Air Race repülős őrületen.


Menjek vagy maradjak – Panyola vagy Vinci 3


Újra szurkolhatunk – persze, csak ha a gépzajt és Palik László hangját túl tudjuk kiabálni – a magyar kedvencnek Besenyei Péternek. A magyar pilóta jelenleg a világfutam harmadik helyén áll 24 ponttal. A versenyfutamokra vasárnap kora délután és augusztus 20-án délutántól kerül sor.

…. mesterek vásárára a várba

Augusztus 17. és 20. között kínálják portékáikat a mesterek a budai várban. A népművészek immáron huszonegyedik alkalommal négy napon át, a várba települt műhelyekben mutatják be a tradicionális népi mesterségek fortélyait. Ismerkedhetnek a fafaragók, a gyékényszövők, a kovácsok, a fazekasok, a hangszerkészítők, a szövők, a hímzők, a kékfestők, a csipkeverők, a nemezkészítők, a szíjgyártók, a kerékgyártók, a kádárok, a kosárfonók, a tojásfestők, a mézeskalács-készítő mesterekkel és áruikkal. A programok mellett a színpadokon hagyományőrző magyar és külföldi énekesek, táncosok és zenekarok lépnek fel. Egész nap vásári komédia, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, esténként pedig táncház szórakoztatja a közönséget. Augusztus 20-án délután a mesterek felvonulásával és a Mátyás templom előtti ünnepélyes kenyérszenteléssel köszöntik a hagyományok ápolói Szent István Ünnepét.

… Királyi napokra Fehérvárra

Székesfehérvár rangos kulturális rendezvénye a tizenkét éves múltra visszatekintő Királyi Napok, melynek keretében az idén nemzetközi néptánc gála várja a városba látogatókat. Az esemény rövid időn belül vált a város kedvelt fesztiváljává. A történelmi hangulatot árasztó utcák, a sokszínű vendégsereg már önmagába arra csábít, hogy a „királyok” városában töltsük a hosszú hétvégét. Láthatóak lesznek autentikus táncosok Algériából, Ciprusról, Izraelből, Kanadából, Kínából, Mexikóból, Portugáliából, Szerbiából, Szlovákiából, Törökországból, valamint fellép a város kedvence az Alba Regia Táncegyüttes is.

… az állami megemlékezésekre

Az állami ünnepségekre is érdemes kilátogatni a hétvégén. A Kossuth téren minden nap „csend és zene” hallható 24 órán keresztül. A teret Auditériumként műfűvel borítják és speciális hangtechnikával szerelik fel, látvány- és élményparkká alakítják. A fűvel borított téren sétálva, fülelve, kereshetjük a számunkra legérdekesebb zenei élményt vagy a parkon belül zeneileg hangmentes helyeken pihenhetünk, szemlélődhetünk. Augusztus 19-én történelmi gála lesz a Hősök terén Román Sándor koreográfiájával, az Oktogon és az Andrássy út között pedig gasztrotúrát lehet tenni.


Menjek vagy maradjak – Panyola vagy Vinci 4


Augusztus 20-án a Kossuth téren a hagyományos tisztavatás, haditechnikai és légi bemutató lesz. A Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegysége, a gyalogos Díszzászlóalj és Magyar Honvédség Katonazenekara, valamint a lovas és gyalogos katonák által vitt történelmi zászlók adják a megemlékezés keretét. Ezzel majdnem egy időben a Vajdahunyad várban rendezik meg harmadik éve a kenyérfesztivált. Kenyérsütés, népi játékok, zenés-táncos produkciók váltják egymást. Az esti tűzijáték előtt zenehajó jár le-fel a Dunán sűrűn meg-megállva ütős zenével szórakoztatja a tűzijátékra várakozókat. Este kilenctől az idén hat helyszínről – a Lánchíd, a Citadella, az Erzsébet híd északi és déli járdája mellől, a Margit híd és a Lánchídról, illetve a Szabadság híd és a Petőfi híd közötti két uszályról – szállnak a rakéták az égre. 15 új, Magyarországon még soha nem látott látványelemmel gazdagodott a petárda show „Tűzmozsarak”, „Lángoló víz”, „Versengő Hidak”, „Stroboszkóp” fantázianévre hallgató új formációk próbálják majd feledtetni a múlt évi vihart.

—-Mozi, kiállítás, tévé a hétvégére—-


menjek…


… moziba

A hét filmjei: rockerek, pingvinek, thrillerek

Van itt minden a héten, mi a szemnek és a szívnek ingere: punkos gettódráma, csavaros krimi, huhogós thriller, politikai-életrajzi film és pingvines animáció. Az ünnepi hétvégén feltöltődésnek érdemes beülni a mozikba.



Menjek vagy maradjak – Panyola vagy Vinci 5




bővebben>>


… kiállításra

Országunk titkos ereje címmel barangolhatunk 100 év, 100 művész alkotásai között a Szent István bazilika altemplomában. A Molnár-C. Pál Baráti Kör kiállítása az ICNE Budapest 2007 kongresszusa alkalmából került megrendezésre.



Menjek vagy maradjak – Panyola vagy Vinci 6



A rendkívüli tárlaton az egyházművészeti alkotások mellett a művészek szemével láthatjuk a magyar történelem és kultúra emlékezetes pillanatait és nagy alakjait, a magyar táj szépségét, életünk álmait és valóságát. A tárlat egyben művészgenerációkat kapcsol össze a klasszikus XX. századi nagy mesterektől végzős főiskolásokig, ezzel is kiemelve a művészi hagyatékgondozás és az értékek átörökítésének jelentőségét. A kiállítást, augusztust 19.-én délután négy órakor Mádl Ferenc a Magyar Köztársaság volt Elnöke köszönti.


… maradjak


péntek, augusztus 17.
RTL Klub, 0.15.

A hetedik menyország

Péntek éjjel egy brutális, de mesterien összerakott cool filmet ad az RTL. Mit keres egy jól megtermett skótszoknyás fekete fickó golfszereléssel a vállán Liverpoolban?



Menjek vagy maradjak – Panyola vagy Vinci 7



Ő Elmo McElroy (Samuel L Jackson), a golfos vegyész, aki Liverpoolban akarja eladni, csekélyke 20 millió dollárért a világ legjobb drogreceptjét. Az új anyag, a POS-5 maga a tökéletes parti-cucc, amit úgy jellemez feltalálója, Elmo, mint “Egy személyes látogatás Istentől”.

szombat, augusztus 18.
m1, 23:50

Isten városa

A cselekmény Rio de Janeiro nyomornegyedének szegények lakta utcáin zajlik. Két különböző utat bejáró fiú útját követi nyomon 15 éven át, a hatvanas évek végétől a nyolcvanas évek elejéig. Az egyikből fotós lesz, a másikból drogdíler.



Menjek vagy maradjak – Panyola vagy Vinci 8



A film rövid történetek sorozatán keresztül mutatja be életútjukat, melyekből sokszor igen rövidre sikeredett sorsok rajzolódnak ki. Az Isten városa főszereplője nem egy személy, hanem egy hely. Az Isten városa egy hatvanas években elkezdett, szegényeknek épült lakótelep, amely a nyolcvanas évek elejére Rio de Janeiro egyik legveszélyesebb városrészévé vált.

vasárnap, augusztus 19.
m2, 16.30

Lovagias ügy

Az öregedő tisztviselő (Kabos Gyula) egész életét ugyanazon íróasztalnál töltötte el. Pontos, megbízható munkaerő és tisztességes családapa. Az egyetlen frivolitás az életében az, hogy titokban rajong a főnöke titkárnőjéért.



Menjek vagy maradjak – Panyola vagy Vinci 9



Igy aztán nem csoda, hogy amikor a főnök unokaöccse (Ráday Imre) kikezd imádata tárgyával, úgy érzi, kötelessége a hölgy védelmére kelni. A szóváltást egy elcsattanó pofon követi, melyből akkora botrány keveredik, hogy azt csak két szerelmes képes helyrehozni. Kabos Gyulát kellene mindennap néznie ennek az országnak, talán több humorérzékünk lenne.


hétfő, augusztus 20.
m1, 23.15.

Vinci

A tűzijáték-közvetítés után István a király, az eredeti, 1984-ből. Természetesen igazi augusztus 20-i műsor. Aztán az utóbbi évek legjobb lengyel vígjátékán mosolyoghatunk, a Vincin.
„Kötél” betegségére való tekintettel szabadul ki a börtönből, no nem azért, hogy gyógykezeljék, hanem hogy ellopja a krakkói múzeum híres Leonardo da Vinci képét, mely nemzeti ereklye. Természetesen a munkáért jól megfizetik, több milliót is kaphat. Segítségnek rögtön nemrég rendőrré avanzsált öccsét, hajdani tettestársát kéri fel, és a jó testvér végül segít bátyjának.

Ám hőseink igazi hazafiak, akik semmiképp sem szeretnék megrövidíteni országukat, ezért csavaros tervet eszelnek ki, hogy végül a kecske is jól lakjon, és a káposzta is megmaradjon…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik