Élet-Stílus

Csökkent a fővárosi vendégéjszakák száma

Az év első hét hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák az előző év azonos időszakánál 0,5 százalékponttal alacsonyabb, átlagosan 56 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek. Miközben országos átlagban 1 százalékkal emelkedett, a fővárosi szállodákban csökkent a vendégéjszakák száma - mutat rá a KSH felmérése.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 17 000 forint, nettó átlagára 14 200 forint volt a vizsgált időszakban. A bruttó átlagár folyó áron 1 százalékkal (200 forinttal) nőtt, a nettó átlagár 3 százalékkal (400 forinttal) csökkent az előző év azonos időszakához képest. A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 12 600–17 000 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 9100–9600 forintos bruttó szobaárat érvényesítettek.

Júliusban kiemelkedőmértékű emelkedésről a Balaton partján működő három-, négy- és ötcsillagos szállodák (7–26 százalék), valamint az ország keleti részén található szállodacsoportok (6–11 százalék) számoltak be. A budapesti három- és négycsillagos, valamint a nyugat-magyarországi háromcsillagos egységek bruttó szobaárbevétele 6–9 százalékkal csökkent január–júliusban. A szállodai szobák átlagárát, valamint a szobaárbevételi forintadatokat befolyásolhatta a fizetőeszköz árfolyamának változása is.

2007 első hét hónapjában a megfigyelt vendégéjszakák száma 5,3 milliót tett ki, ami 1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszaki értékét. A fővárosi szállodacsoportokat 3–5 százalékos csökkenés jellemezte. A vidéken működő szállodákban különböző mértékben nőtt a vendégéjszakák száma. Kiemelkedő mértékű emelkedésről az ország keleti részén található egységek (8–12 százalék) és a balatoni szállodák (6–9 százalék) számoltak be.


Január–júliusban a budapesti öt- és négycsillagos, illetve az ország keleti részén működő háromcsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb, 59–66 százalékos. A szobafoglaltság a többi szállodacsoport mindegyikében elérte vagy meghaladta a 45 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik