Élet-Stílus

Egymillió eurós expedíció a Dunán

Elindult minden idők legnagyobb dunai tudományos expedíciója: a folyó menti országok közös vállalkozásának célja felmérni a Duna és számos mellékfolyó állapotát.

A 2375 kilométeres hajóút kedden indult a németországi Regensburgból, és szeptember végéig tart. A legmodernebb eszközökkel felszerelt három hajón – köztük a magyar Széchenyin – a szakértők minden eddiginél alaposabb méréseket végeznek.

„Az összes vegyszer, gyógyszer, a nehézfémek és a különböző baktériumok koncentrációját is pontosan meghatározzuk” – közölte Philip Weller, az egymillió eurós (253 millió forint) költségvetésű programot koordináló Duna-védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) főtitkára.

„A Duna élővilágát is felmérjük a folyó teljes hosszán, amire még nem volt példa” – mondta Weller. „Hagyományosan csak a víz fizikai és kémiai jellemzőit vizsgálták, de az uniós jog a biológiai tesztet is megköveteli. Felmérjük például a hal- és a planktonállományt, mert nemcsak a víz tisztasága fontos, hanem az ökológiai egyensúly is.”


Egymillió eurós expedíció a Dunán 1

A hajókat felszerelték a legkorszerûbb laboratóriumokkal (Forrás:ICPDR)


Csányi Béla, a Joint Danube Survey (JDS, Közös Duna-kutatási program) elnevezésű expedíció tudományos vezetője szerint „átfogó, minden részletre kiterjedő adatbázist építünk. Nagy hasznát veszik majd a tagországok, és a nemzeti kutatócsapatok az út során megtanulják a legújabb módszereket.”

Eredmények 2008-ban

Ez már a második nagyszabású Duna-kutatás. „A 2001-ben végzett első JDS vegyes eredményeket hozott” – mondta Lucia Ana Varga, a ICPDR elnöki tisztét ellátó Románia környezetvédelmi és vízügyi minisztériumának államtitkára. „A pozitív oldalon ott a gazdag élővilág a sok ritka fajjal, ugyanakkor nyugtalanító adatokat kaptunk a szerves és kémiai szennyeződésről, a nehézfém-koncentrációról, a hajókról a vízbe engedett olajról és sok egyébről.”

A JDS 2 kutatási jelentése a folyó állapotáról 2008 nyarára várható. Nagyban segíteni fogja a nemzeti hatóságok munkáját annak érdekében, hogy 2015-re a felszíni és a felszín alatti vizek minősége az unió egész területén megfeleljen az EU Víz Keretirányelvében lefektetett követelményeknek.

„Tiszta ivóvíz kell az embereknek, tiszta tavakban akarnak fürödni, és vegyszermentes halat akarnak enni. Ebben segít a JDS 2″ – áll a Duna-védelmi Nemzetközi Bizottság kedden kiadott közleményében.

Az ICPDR a folyó védelmére létrehozott nemzetközi szervezet. 13 Duna menti ország alapította, és munkájában az EU is részt vesz. Románia előtt tavaly Moldova töltötte be a soros elnöki tisztet, 2005-ben pedig Magyarország.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik