Élet-Stílus

Csak erkölcsileg volt siker a Sziget

Idén 14 ezerrel kevesebben – összesen 371 ezren – látogattak ki a Sziget Fesztiválra, mint tavaly. A rendezvény 50 és 100 millió közötti veszteséggel zár. Gerendai Károly szerint ezt leszámítva ez volt az eddigi legjobb Sziget.

A kocsmák jól mentek

A Szigeten található mintegy hatvan vendéglátós nem panaszkodhat idén sem. Az egyik kocsma tulajdonosa kérdésünkre elmondta, hogy nagyjából olyan forgalmat realizált, mint a múlt évben, amikor rekordlátogatottság volt a Szigeten. Leginkább a pálinkák mentek idén, és persze a sör – mondta el a Molothow-liget főnöke.

Mint a Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezetője a FigyelőNetnek elmondta, az utolsó, keddi napon a várakozásoknak megfelelően, nagyjából 50 ezer ember volt kint a fesztiválon. (Ahhoz, hogy nullszaldós legyen a Sziget, több mint 60 ezer ember kellett volna.)


A jegyek fedezik a bevétel háromnegyedét

A Sziget bevételi oldala úgy néz ki, hogy vendéglátásból körülbelül öt, a reklámokból 20 százaléka jön be a költségvetésnek, a fennmaradó 75 százaléknak a jegyekből kell befolynia. Ezért nagyon érzékenyen érinti a Szigetet az időjárás miatt kiesett nagyjából 14 ezres látogatószám. Ha a nettó 6000 forint körüli jegyárakat nézzük, akkor ez azt jelenti, hogy 80 millió körüli veszteséget termelt a fesztivál.

A pontos deficitet azonban még nem lehet megmondani, mert például a helyreállítás költségeit egyelőre csak becsülni tudják a szervezők és egy sor más kiadás is változhat az utolsó pillanatig. Gerendai valahol 50 és 100 millió forint körüli hiányra számít. Gyorsan hozzátette azonban, hogy az LGT-nappal, a Volt Fesztivállal és a Félsziget Fesztivállal termelt körülbelül 100 milliós nyereségből ki tudják gazdálkodni ezt a mínuszt.


2007: szűk esztendő


Eleve nehéz évnek ígérkezett a 2007-es esztendő: kilépett az egyik főszponzor (a Pannon az összes szponzori összeg harmadát adta volna), lemondtak a tavaly még négy százalékot jelentő állami támogatásról, kedvezőtlenül változtak az áfatörvények és az infláció is.


Csak erkölcsileg volt siker a Sziget 1

Képgaléria a Sziget zárásáról.


Abból indultak ki a szervezők, hogy amennyiben tartják a tavalyi nézőszámot, vagy esetleg megdöntik azt, akkor nyereséges lehet a rendezvény. „Azzal már nem tudtunk mit kezdeni, hogy még az időjárás is ellenünk dolgozik” – tette hozzá Gerendai, aki szerint kedvezőbb időjárás esetén megdőlhetett volna a tavalyi rekord, és hozhatott volna bevételt a Sziget.

Küldjön fotókat, beszámolókat!



Saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket a Szigetről és egyéb fesztiválokról. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.


Magyarok vs. külföldiek

A szeszélyes időjárás elsősorban a magyar közönséget, a napijegyeseket érinti. Itt élesen felmerül a Szigeten számtalanszor elhangzó kérdés: a külföldiek vagy a magyarok kedvében kell-e járni a program, a jegyár és sok más tekintetében. Idén már csak három magyar zenekar került a Nagyszínpadra, a Tankcsapda, a Kispál és a borz és a Quimby. Nemigen volt még olyan Sziget, hogy e zenekarok koncertjén ne lett volna teljesen telt házas a nagyrét, most azonban elég foghíjas volt a nézőtér. Nyilván a külföldieket nem érdeklik a hazai zenekarok, mert nem értik a szövegeket.


Csak erkölcsileg volt siker a Sziget 2

Többekben felmerült a kérdés, hogy a Nagyszínpadon elfér-e még az egyre apadó számú hazai banda, vagy jövőre már nem is léphet fel magyar együttes itt. Gerendai szerint valóban azért nem szabad magyar zenekarokat általában felléptetni a Nagyszínpadon, mert a közönség fele külföldi, akik nem igazán kíváncsiak rájuk. Sokkal okosabb – mondta –, ha a hazai együtteseknek találnak egy kisebb színpadot, ahol nyilván telt házas koncertet adhatnak.

Azt viszont szinte kizártnak tartja a főszervező, hogy tovább csökkenne a nagyszínpados magyar zenekarok száma. Ez a három együttes (és nem kizárt, hogy bővüljön a számuk) még mindig akkora sztár, hogy nem fér el máshol – jelentette ki Gerendai. A Kispálon, Quimbyn, Tankcsapdán nagyjából 15-20 ezer ember volt. Ha ezek, mondjuk az ötezres nézőszámot befogadni tudó Wan2 színpadon játszanának, akkor 15 ezer ember kint maradna.

Nagy durranás lehet a következő nulladik napon

Gerendai Károly egyébként kifejezetten jónak ítéli meg az idei Sziget Fesztivált. „Tök jó hangulat volt, alapvetően nyugisan lement az egész. Nem voltak különösebben nagy balhék. Amik voltak, azok elsősorban vis major helyzetekből: elszállt az áram, aknát találtak. Ha üzletileg nem lett volna probléma, akkor azt mondanám, hogy az eddigi legjobb Sziget volt. Így egy kissé keserű a szám íze, mert erkölcsileg nagyon sikeres Sziget volt, de üzletileg nem” – értékelte a hétnapos rendezvényt.


Csak erkölcsileg volt siker a Sziget 3

Az egyik nagy dobás a nulladik napi LGT-buli volt. Természetesen gondolkodnak a jövőben is nulladik napban, de erről még Gerendai azért nem tud konkrétumokat elárulni, mert egyelőre nehéz megmondani, ki ér rá jövő augusztusban. Annyit azért hozzátett, hogy mivel nagyon kevés olyan hazai produkció van, amelynek érdemes nulladik napot szervezni, sőt ezek lassan elfogytak, ezért a külföld felé kacsingatnak.

Már régóta gondolkodnak abban, hogy meg kéne hívni valami igazán nagy sztárt a nulladik napra. Egy olyat, akit a Sziget Fesztivál a jegyárakból nem tud megfizetni, de egy teltházas nap bevétele esetleg kitermelné a szükséges sztárgázsit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik