Élet-Stílus

Sziget: felszívódott a sártenger

Hála a kevés csapadéknak, valamint a Szigeten dolgozó szivattyúknak és a gödröket homokkal feltöltő munkagépeknek, hétfőn délután már mindenütt viszonylag biztonságban (értsd: a cipő sárbacuppanásának esélyét a nulla felé konvergálva) lehetett mozogni az előző nap még balatonnyi tócsák helyén is. Néhol a vastag homokréteg nehezítette ugyan a teli söröskorsókkal való egyensúlyozást, de az ital kilögybölődésének veszélye radikálisan csökkent a hétvégi csúszós-sáros terepviszonyokhoz képest.


Sziget: felszívódott a sártenger 1

!!! vagy inkább ??? (Gáti András képgalériája)


A sártengerről szóló hírek azonban megtették a hatásukat: sokkal kevesebb néző látogatott ki a Szigetre, mint ahogy egyébként elvárni lehet egy Tankcsapdával erősített izgalmas napon. A debreceni trió ugyanis az utóbbi években a legjobb (legtöbb látogatót vonzó) napokon lépett fel, idén viszont simán be lehetett osonni a keverő elé is. Mielőtt a Tankcsapdával kapcsolatban felmerült filozófiai alapkérdésbe mélyen belecsapnánk, néhány szót kell idebiggyeszteni a Nagyszínpad első sztárfellépőjéről, az utóbbi évek legjobb amerikai zenekarának aposztrofált, három felkiáltójelről (!!!, ejtsd csk-csk-csk) elnevezett együttes koncertjéről.

Sziget Fesztivál az FN.hu-n!



Válogasson a Sziget programjai között az FN.hu-n, olvassa korábbi beszámolóinkat, böngéssze exkluzív világzenei ajánlónkat!


A !!! semmitmondónak, erőltetettnek hatott, a tengerentúli zenekar produkciója mellőzött minden eredetiséget. A new wave, és a modern rock keverékére hajazó !!! nem volt több, mint egy lelkes kollégiumi csapat, amit le kell tudni. Látszólag sok hangszeres próbált valami életet lehelni a szombat éjbe, de valójában inkább lelkes amatőr muzsika sült ki ebből az egészből. Nem volt világos, hogy mit is akar a zenekar: a groteszk fricskák, reggaes futamok, vagy rockos akkordok miről is akarnának szólni.


Sziget: felszívódott a sártenger 2

Tankcsapda (Gáti András képgalériája)



A Nagyszínpad háromnegyed nyolcas fellépője a legjobb honi rockzenekar, a Tankcsapda volt. Ez eddig azt jelentette, hogy dugig megtelt a Sziget rajongókkal, s a Nagyszínpad előtti téren mozdulni sem lehetett. Most simán befurakodtunk a sűrűjébe. Lukácsék adták a megszokott, húzós, hibátlan koncertet, felvonultatva a legjobb régi slágereiket és egy sor új számot, de ezúttal elmaradt a katarzis. Tényleg jó volt a buli: mint mindig. Olyan volt, mint mindig. Semmi meglepetés.


Sziget: felszívódott a sártenger 3

így mulat egy igazi Tankcsapda-rajongó KÉPGALÉRIA (Fotó: Horváth Balázs)



Tényleg, mitől jó egy koncert? A fellépő produkciójától? A közönség lelkesedésétől és nagyságától? A rajongók hangulatától/alkoholfokától? A Tankcsapda jó volt, de a megszokottól eltérően ritkás tömeg fogadta a „legjobb mérgeket”, s így valahogy kevésbé tűnt húzósnak a buli. A Sziget közönségének Lukács szövegei semmit nem mondanak, hiszen a német, angol, francia fiatalok még nem nagyon értik a magyar nyelvet. Így a Nagyszínpad honi sztárjai nemigen számíthatnak az ő figyelmükre. Nagy kérdés, hogy mi lesz jövőre: a külföldiek kedvéért még kevesebb magyar zenekar, vagy az itthoniak kedvéért megmaradnak az eddigi szittya húzónevek?

Ahogy az énekes mondta saját magukról, a „debreceni parasztok” lenyomtak egy bő órás bulit, aztán átadták a helyet a Toolnak.





Sgt. Garcia


Ez utóbbiból a FigyelőNet kultúrkommandója mit sem látott, mert egy őrmester dirigálta ezzel egy időben a „salsamuffint” a Világzenei színpadon. Konkrétan egyik nagy kedvencünk, a Párizsban élő, és a Zorrót üldöző Garcia őrmesterről elnevezett Sgt. Garcia. Ez az úrember körbevette magát egy sor kubai zenésszel, és hihetetlen táncolnivaló programot hozott össze. A kubai ritmusok, a jazz, a reggae, a rock és a punk beindulásával keveredve: ez a salsamuffin. A Világzenei színpad környékén nem maradt talp, ami ne indult volna táncmozdulatokba hétfő este.

A Sgt Garcia-koncert után ki-ki elindult Sziget-éj szerencsét próbálni. Volt, aki rabbi-discóba tévedt, volt, aki Ferenczi Györgyék energikus koncertjébe futott bele (amely leginkább Petőfi költeményeit jelentette blues-funky feldolgozásban). Olyan is akadt (ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk, de nem mondunk le), aki valamely büfé mellett kötött ki, és a sör-pálinka fogságába kerülvén nem is mozdult többet éjszaka.

Hétfő a Szigeten: jó-jó, de semmi extra élmény. Zárónap előtti csend.


Sziget: felszívódott a sártenger 4

Sörtartályos fejfedõ (Gáti András képgalériája)

Küldjön fotókat, beszámolókat!



Saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket a Szigetről és egyéb fesztiválokról. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik