Élet-Stílus

Tankcsapda zúz a Szigeten

A nap alfája és ómegája a szabadtéri koncertek között a Világzenei Nagyszínpad lesz. Itt kezd ugyanis délután ötkor a Sidestepper. Ők a világzenében az elektronikus vonalat hozzák, de igazi zenészekkel. Részben kolumbiai, részben brit muzsikusokból állt össze az együttes. A kolumbiai cumbia és a drum & bassnek egy különleges egyvelege.

A !!! nevű zenekart elvileg Csikk, csikk, csikknek kell nevezni, és azt állítják róluk, hogy az Egyesült Államok egyik legüdítőbb tánczenéjét játssza. A nyolctagú zenekar leginkább a new wave PIL, a Pop Group, a Happy Mondays vagy a Gang Of Four munkásságát, de rokonítható olyan mostani sikerzenekarok felvételeivel, mint például a Rapture. Őket elsősorban azért hallgatnánk meg délután hattól, mert semmi jobbat nem láttunk az idősávban.

Sziget Fesztivál az FN.hu-n!



Válogasson a Sziget programjai között az FN.hu-n, olvassa korábbi beszámolóinkat, böngéssze exkluzív világzenei ajánlónkat!


Persze maradhattunk volna a világzenei színpadon is, ahol a Szájról szájra szól. Az együttes három magyar énekesnőt takar, makámos animás Bognár Szilviát, a Fonó zenekar énekesnőjét, valamint Szalóki Ágit a Besh o droM énekesnőjét. Őket azonban még meghallgathatjuk többször, míg az amerikaiak már lehet, hogy nem jönnek soha többé.

Jön Erik Sumo

Az ez utáni választás háromesélyes vagy ismét a világzene mellett szavazunk és jöhet a lapp sámánénekesnő, vagy ha mégsem lenne kedvünk spirituális kapcsolatba lépni a földdel, a nappal és a különböző elemekkel, akkor inkább a hazai elektronikus zene egyik legtehetségesebb képviselőjét Erik Sumot látogatnánk meg, aki ugyan nem sámán, de mégis képes átvarázsolni minket egy másik dimenzióba. A harmadik verzió a hazai keményzene állócsillaga, a Tankcsapda. Őket ugyan tényleg nem érdemes kihagyni, de nem is olyan régen a BalaTONE Fesztiválon már megvoltak.





Az est legnagyobb eseménye mindenképpen Sergent Garcia lesz. Vele ugyan majdnem ilyen frissek az élmények, az A38-as koncertje után, de egyrészt ott a hangosítás már-már botrányos volt, másrészt addig kell az együttest elkapni, amíg lehet. Egy dolgot biztosra lehet venni, hogy akár esik, akár fúj fel fogja pörgetni a népet a leginkább Manu Chaóra emlékeztető énekes. A Franciaországban élő énekes-zeneszerző karrierje egy punkbandában indult, konkrétan a legendás Ludwig Von 88-ban. Ereiben ezernyi náció vére csörgedezik: a mama francia, az unokatesók algériaiak, a nagypapa andalúz, a papa bilbaói, egyszóval klasszikus mediterrán káosz.

Szinte törvényszerű, hogy a punk után (de annak lendületét megtartva) a kilencvenes évek második felében az otthoni ritmusdáridó felé fordul és a világzene történetének egyik legizgalmasabb – és leginkább táncolható – egyvelegét hozta létre. Sergent Garcia szimfonikus zenekar méretű együttese jóformán mindent ötvöz, ami a zenében napfényes: karibi ritmusok, salsa, reggae és ragga; vagabund francia utcazene; brazil szamba és bossa nova; forró andalúz dalok; a katalánok és baszkok forradalmi punkhagyománya.

Ezután semmi olyan érdekeset nem találtam a programban, de ilyenkor kell rábízni magunkat a Sziget bizonytalansági tényezőjére, és hagyni, hogy megismerjünk valami újat, érdekeset. Ezekre Alkalmas lehet a Bahia Sátor, a Roma Sátor vagy a Medúza. Csak aztán tudjunk időben hazatérni.

Küldjön fotókat, beszámolókat!



Saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket a Szigetről és egyéb fesztiválokról. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik