Élet-Stílus

Mi lóg egy szigetlakón?

A Sziget közönsége és a látogatók öltözködése sokat változott az évek folyamán. A régi szigetek nagyszámú acélbetétes bakancsos fiataljai helyett ma a fekete hajukat arcukba fésülő tornacipős emók alkotják a legösszefüggőbb stílus-csoportot.

Eltűnő szigetlakók

Manapság már nem létezik olyan, hogy szigetlakó, tarka-barka, sokféle népek népesítik be a Szigetet, mind stílus, mind generáció vagy nemzetiség tekintetében – fogalmaz Réz András esztéta. Míg régen az átlagos látogatót bakanccsal, pólóval, dorkóval lehetett leírni, addig ma ezerféle stílus képviselteti magát.

Lakatos Márk stylist szerint is már rég elkopott a szigetlakókról kezdetben kialakított kép, ő úgy tapasztalta, főként az MTV-t hallgató yuppie-réteg a meghatározó a közönség soraiban és a zenei kínálat is ezt támasztja alá.

Az emók

Az emo szócska az emotion szóból származik, jelentése érzelem. Manapság ez a stílus vette át a tizenévesek körében régen lázadást jelentő punk-ság helyét. Érzelgős, többnyire a hardcore-ból kinőtt zenészek által játszott zenei stílus az alapja, mely a nyolcvanas évek végén indult hódító útjára. Visszatérő motívum a szerelmi bánat, és az ebből fakadó önsajnálat,
frusztráció, reménytelenség- legalábbis saját meghatározásuk szerint. Meghatározó stílusjegyek: fekete egyenes haj, kockás tornacipő, pearcing, szegecses öv, feszülős farmer, halálfej motívum.

Az elhanyagoltnak látszó külső

Ma már az elhanyagolt kinézetű rockereknek sem kell minden esetben bedőlni, figyelmeztet a stylist, rámutatva, hogy sok esetben rengeteg munka és előkészület van a “lepukkant” külcsíny mögött. “Egyre trendibb a rendezvény – mondja – sokan csinálnak divatbemutatót, presztízskérdést abból, hogyan jelennek meg. Nem a Sziget alakítja a stílust, de a közönség a zenei stílusok nyomán kialakult öltözködést prezentálja”.

Lényeg a kényelem

Bár vannak átfedések, a legtöbb színpadhoz kapcsolható egy stílus. Tartja magát a “hippi-vonal”, színes kendőkkel és indiai ruhákkal, sok a bő nadrágos hiphop stílust képviselő fiatal és az emo hullám is elérte a szigetet.

“Itt mindenki bevállalósabb, kicsit kivetkőzik magából, fiúk viselnek skót-szoknyát, de a lényeg mindig a kényelem. Ha esik, ha fúj, ha tombol a hőség, a porban és a sárban a praktikusság is első helyen áll” – mondja Lakatos Márk.

Vicces fejfedő őrület

A bazársoron kipakolt árusok egyetértenek abban, hogy a vásárlók 70-80 százaléka külföldi, különösen igaz ez az egyedi ruhadarabok esetében. Az egyik budapesti, fiatal divattervezők ruháit és second hand darabokat áruló bolt tulajdonosa azt mondja, a magyarok még mindig kevésbé fogékonyak az egyedire, sokkal inkább érzékenyek az árakra, mint a külföldiek.


Mi lóg egy szigetlakón? 1

Nézze meg képgalériánkat a Sziget-divatról (Fotó: Horváth Viktória)



Az állatfejeket formázó sapkákat árusító lány azt meséli, nagy őrület idén a vicces fejfedő, főleg hajnalban kissé pityókás állapotban viszik, mint a cukrot.

Sziget Fesztivál az FN.hu-n!



Nézze meg előző napi képgalériánkat, válogasson a Sziget programjai között az FN.hu-n, olvassa korábbi beszámolóinkat, böngéssze exkluzív világzenei ajánlónkat!


A standok között belebotlunk Herczeg Zoltán divattervezőbe is, aki tapasztalatai alapján megerősíti, hogy a külföldieknek kevésbé fontos az ár, ők jellemzően az egyedit keresik. Vannak, akik a márka miatt jönnek, de a legtöbben csak véletlenül betévednek. A divattervező szerint a Sziget divatjára a kényelem a jellemző, tartja magát a tavalyi atléta-papucs-vicces, nyomott mintás póló- rövid nadrág párosítás, és persze esőben a színes gumicsizma.

Küldjön fotókat, beszámolókat!



Saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket a Szigetről és egyéb fesztiválokról. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik