Élet-Stílus

Cukorpótló csodanövény Paraguayból

A cukornál háromszázszor édesebb, kalóriamentes és százszázalékosan természetes édesítőszerrel készül berobbanni az élelmiszeriparba Paraguay.

A guarani indiánok már évszázadok óta édesítik italaikat az őslakók körében „édes fű” néven ismert stevia (stevia rebaudiana bertoni) bokor levelével. Az alig hatvancentis növény leveléből kivont kristály a Coca Cola figyelmét is felkeltette.

Az üdítőitalgyár és a Cargill, az egyik legnagyobb amerikai élelmiszeripari cég bejelentette, hogy már tesztelik is a steviaalapú édesítőszert, és az élelmiszer-biztonsági vizsgálatok után hozzáfognak a Rebiana márkanevű termék gyártásához.

A paraguayi termelők már csilingelő kasszával álmodnak. „A Coca Cola bejelentése hatalmas érdeklődést keltett” – mondta Nelson Gonzales, a steviatermelők szövetségének elnöke.


Cukorpótló csodanövény Paraguayból 1

Újravizsgálják a hatásait


A hatmilliós ország kormánya is támogatja őket. Ösztönzi a termesztés felfuttatását, amelyből a remények szerint a népesség mély szegénységben élő fele profitál majd, és nemzetközi fórumokon próbálja elismertetni a növény paraguayi eredetét. Amerikában egyelőre a „káros hatású élelmiszer-összetevő” kategóriába tartozik, és tilos forgalmazni.

A cukorlobbi betiltaná

Az Európai Unióban csak táplálék-kiegészítőként, gyógynövényként vagy kozmetikai szerek alapanyagaként forgalmazható, édesítőt tilos gyártani belőle. A paraguayi termelők szövetsége szerint a legújabb hírek hatására az amerikai és európai cukoripari lobbi ellentámadásba lendült, és a steviaimport tiltása mellett kardoskodik. Holott egész sor kiváló tulajdonságát kimutatták már.

A kutatásokban paraguayai tudósok járnak az élen, akik szerint a Magyarországon sztívia néven ismert növény leveléből kivont szer gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású, jó hasznát veszik a cukorbetegek, a magas vérnyomással küzdő betegek, és a cukorral ellentétben a fogzománcot sem károsítja. Remekül bírja a magas hőmérsékletet is, még 200 Celsius-fokon sem változik a kristály szerkezete, ezért aztán sütőipari termékek gyártására is alkalmas. Egy kiló kristályt tizenkét kiló levélből lehet kinyerni. A termék világpiaci ára a tisztaságtól függően 40-90 dollár (7 ezer – 16 ezer forint) között mozog.

A növényt Argentínában, Brazíliában és Ecuadorban is termesztik, a legnagyobb termelő pedig Kína, ahol 20 ezer hektáron nő az édes fű. A dél-amerikai termelők azonban a klímának köszönhetően még így is előnyben vannak, mert amíg Kínában egyszer beérik a növény, addig őshazájában háromszor szüretelik a kincset érő leveleket – áll a Die Welt című berlini napilap honlapján megjelent beszámolóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik