Élet-Stílus

Megnyílt a völgy

“A pénzügyi bajaink ismertek, de tizenkilencedik alkalommal is belevágtunk, mert bízunk ezúttal is a fővédnökünkben, a közönségben” – mondta a megnyitón, a kapolcsi Malom-szigeten, Márta István, a fesztivál igazgatója mintegy száz érdeklődő jelenlétében.

Márta István a FigyelőNetnek elmondta, hogy leginkább a különleges atmoszférájú Gástya–árokba tervezett előadásokat sajnálja. Elsőként ezt és az Új Színház Szentivánéji álom illetve Veszedelmes viszonyok című darabját említi a törölt programokból. Hiába nem marad el annyi program, ez minőségromlást jelent a Völgy repertoárjában.


Megnyílt a völgy 1


A legdrágább programokat kellett megnyirbálni a pénzhiány miatt – árulta el Garancsi Ágnes, a fesztiváliroda vezetője. Így marad el a Gástya-árok tíz színházi előadása, az Új Színház díjnyertes darabjai, a Magyar Rádió hangjátéka és néhány komolyzenei koncert.


Új programok


Idén újdonságnak számít a Leader völgy megjelenése, amely vidékfejlesztési programokkal foglalkozik és vidéki akciócsoportokat mutat be, és az Égtájak fesztivál, melynek keretein belül határontúli művészek mutatkoznak be a Klastrom romjainál. Újdonság Nagyvázsony csatlakozása is, amely inkább próbacsatlakozásnak nevezhető. A részleges csatlakozást jelzi, hogy a nagyvázsonyi programok külön lapon jelennek meg, és nincsenek befűzve a programfüzetbe. A jegyek tekintetében sincs teljes átjárhatóság, de külön csigabusz indul Kapolcsról, hogy könnyebbé tegye a megközelítést. Garancsi Ági szerint a próbára azért van szükség, mert a Völgy alapító falujai nem vennék jó néven az azonnali csatlakozást. Hiába, bizonyítani kell.


Magasabb árak


A fesztiváliroda vezetője szerint „ránézésre” sokkal többen voltak, mint a tavalyi nyitónapon. A Budapestről Veszprémbe induló buszra a várakozók fele nem fért fel, és a Kapolcsra tartó buszon is egymás hegyén-hátán ültek az emberek. Az utazók az elmaradó programokat találgatták, mindenkinek volt valami féltenivalója. A szombat hajnali 1-ig színpadot építő völgymunkások szerint az igazi szombatra várható. A legjobb sátorhelyek már péntek este elkeltek, az utcákon hajnalig nyüzsgött a tömeg, a kertekben kialakított rögtönzött vendéglőkben hajnalig mulatozott a nép. A kapolcsi templom előtt egy gitáros és egy énekes saját számaival szórakoztatta az összegyűlt tömeget. Minden olyan tehát mint mindig. Csak egy dolog változott: a vendéglők árai rögtönzött közvélemény-kutatásunk alapján jelentősen emelkedtek. A Csipszer kertben azt mesélték, az év közbeni árak akár négyszeresére is emelkedhetnek ilyenkor. Ezt azonban várhatóan legközelebb alaposabban is megvizsgáljuk.

Keresse meg az FN.hu interaktív térképén a legjobb fesztiválokat!

Küldjön fotókat, beszámolókat!


A Fesztivál 2007 alrovatban saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.


—-Márta előadásai is elmaradnak—-

Csaknem egy héttel a fesztivál indulása előtt még 70 millió forint hiányzott a büdzséből, amíg Hiller István kultuszminiszter kedden be nem jelentette, hogy a saját miniszteri keretéből 15 milliós mentőövet dob a fesztiválnak és továbbí tízmillió forintnyi támogatás érkezett a vállalati szférából.


Miután az eredeti programokból 25 millió forintnyit lehúztak, még 20 millió forintra lenne szükség. Ha ez nem érkezik meg, akkor az utolsó napok programjait meg kell ritkítani. Jelenleg tervek szerint elmarad a Márta István vezette Új Színház valamennyi fellépése, nem megy a völgybe a Merlin Színház, a tatabányai Jászai Mari Színház, a Frenák Pál Társulat, nem érkeznek meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem növendékei sem, elmaradnak továbbá a Trakta író-olvasó találkozó rendezvényei, a Balázs Elemér Group fellépése és még számos más előadás. Az elmaradó fellépések teljes listáját a fesztivál honlapján lehet megtekinteni.

Az eredeti tervek szerint a Művészetek Völgye minden eddiginél több színházi előadást szervezett. A törpe tanyaszínházaktól kezdve a nagy kőszínházakon keresztül a határon túli társulatokig mindenkit meghívtak a fesztiválra.

Garancsi Ágnes programszervező korábban a FigyelőNetnek elmondta, hogy azért erősítettek rá a színházra, mert évről évre folyamatosan panaszkodtak a vendégek, keveselve a színpadi programokat.

6+1 falu szervezkedett

A Balaton-felvidék hat kis falujában (Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, Monostorapáti, Öcs és Pula) megrendezésre kerülő 10 napos rendezvénysorozat Magyarország legnagyobb nonprofit összművészeti fesztiválja. Idén először jó néhány közös programmal Nagyvázsony, a „Völgytornác” is helyszínként szolgál.

Az ezer program javarésze azért továbbra is hat faluban lesz, a tervek szerint hetven helyszínen. Lesznek klasszikus-, zenés-, tánc- és utcaszínházi előadások; könyvbemutatók és irodalmi estek; egyházi, régi- és népzenei, világzenei és jazz-koncertek, táncházak; játszóházak; filmvetítések az alkotók részvételével, Völgyhíradó minden nap, kolostortúrák gregoriánkoncertekkel és zenés erdei séta. Képző- és iparművészeti kiállítást is rendeznek, szerveznek országos fazekas- és keramikustalálkozót, környezet- és természetvédelmi programokat.

Templomok és egyletek

Ilyenkor a templomok, az erdei tisztások, sőt az utcák, pajták és pincék mind szerepet cserélnek és átlényegülnek színházzá, kiállítási vagy koncertteremmé, mozivá, bábszínházzá vagy akár piactérré. Egyedi helyszíneivel, a legfurcsább zárt és szabad terek kihasználásával a Művészetek Völgye különös, máshol nem reprodukálható atmoszférát teremt.

A fesztivál szervezője a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet, amely a Völgy hagyományos értékeinek is őrzője, megmentője. Az egylet munkáját a 2006 őszén a Kovácsműhelyben kialakított Völgy-Köz-Pont Menedzser Iroda egészíti ki, melynek vezetője Hoffner Tibor, Taliándörögd korábbi polgármestere.

A teljes programot itt találja >>

Keresse meg az FN.hu interaktív térképén a legjobb fesztiválokat!

Küldjön fotókat, beszámolókat!


A Fesztivál 2007 alrovatban saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik