Élet-Stílus

Ismét habzik a Rába

A Rába ismételt habzása miatt Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter mérések elvégzését kezdeményezte mindkét ország hatóságainál.

A Rába ismételt habzását csütörtöktől észlelték. A helyszínen tartózkodó Fodor Gábor nehezményezte, hogy az osztrák fél elmulasztotta tájékoztatni Magyarországot a már korábban is a habzásért felelős egyik bőrgyár leállítás előtti karbantartásáról, illetve az ezzel járó szennyezésről. A két ország közötti megállapodás értelmében Ausztriának jeleznie kellett volna – mondta a miniszter -, hogy a folyó alacsony vízhozama miatt ismét habszennyezés várható, még ha az nagyságrendekkel kisebb is a korábbinál.

Őri István, a zöldtárca kabinetfőnöke, aki a két ország akciócsoportjának magyarországi vezetője, az MTI-nek elmondta: a szennyezés mértéke valószínűleg azért kisebb, mert az elmúlt időszakban magas volt a folyó vízhozama és visszafogták a bőrgyárak termelését.

Emlékeztetett arra, hogy Ausztria őszre ígért a kérdéses szennyezés határértékeivel kapcsolatban jogszabály-módosítást. Ugyancsak ígéret van arra, hogy szűrőket szerelnek fel a bőrgyárakban, ez jelenti majd a hosszú távú megoldást – tette hozzá.

A habszennyezés mellett sószennyezés is tapasztalható, ami legkésőbb 2009-ben szűnik meg a kibocsátó geotermális erőmű bezárásával. Őri István közölte, hogy a két ország által a friss szennyezéssel kapcsolatban elvégzett mérések eredményei a jövő hétre várhatók. Fodor Gábor megismételte korábbi kijelentését, miszerint Magyarország a leghatározottabban fellép a szennyeződések megszűnéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik