Élet-Stílus

Jövőre is lesz BalaTONE

Míg a Balaton Sound túlszárnyalta az előirányzott látogatószámot, a BalaTONE éppen hozta az alsó határt. Bukovinszky Béla, a BalaTONE főszervezője szerint az idei volt a tanulóév. A 10 és 15 ezer vendégre belőtt BalaTONE végül 11 ezer látogatóval zárt. A fesztivál már megmarad, de profitról még nem lehet szó.

Csütörtökön nem érdemes kinyitni

A főszervező szerint nem az volt a gond, hogy túl közel esett a Zamárdiban rendezett Balaton Sound, azt azonban elismerte, hogy a háromszor akkora költségvetéssel szervezett déli parti fesztivál kommunikációs kampányától nem nagyon „látszott” a zánkai rendezvény. Bukovinszky mindenesetre optimista, mint elmondta, az általuk szervezett tokaji fesztivál, a Hegyalja az első három évben a 10 ezer látogatóját minden évben megduplázta, amíg elérték a 60 ezres határt. A BalaTONE esetében jövőre szintén duplázhatnának, de a helyszín adottságainak megfelelően körülbelül 30 ezer fős látogatószámot lehetne végül elérni.


Jövőre is lesz BalaTONE 1

Az Asian Dub Fundation volt a BalaTONE legnagyobb dobása (Képgaléria: Horváth Viktória)


Az mindenesre látszik, hogy akárcsak a Balaton Soundra, a BalaTONE-ra is csak olyan kevesen mentek csütörtökre, hogy még nem is érte volna meg kinyitni. Ebből kiindulva jövőre ezt nem is teszik meg. Jövőre a Balaton-partot kihasználva még inkább ráerősítenek majd a sportprogramokra, hogy a 18 évesnél fiatalabb közönségnek is többet nyújtsanak.

Bár a közönségáradat elmaradt, a szponzorok és a volt úttörőtábor zánkai vezetői nagyon lelkesek, így a jövő évi rendezvény elég biztosnak tűnik. Az ifjúsági tábor számára a sikert például az is jelzi, hogy csak három tízágyas szobát nem tudtak kiadni, ami igen jó eredménynek számít a háromcsillagos szobákat is kínáló üdülőcentrumban. A település önkormányzatának is vélhetően jól jön az idegenforgalmi bevétel. A főszervező szerint a polgármesteri hivatalhoz érkező 75 panaszos bejelentés sem számít magas számnak, ha azt is figyelembe vesszük, hogy 30 bejelentés egy személytől érkezett.

Harmad Balaton Sound

A déli parton rendezett Balaton Sound elején szintén úgy tűnt, hogy elmarad a tömeg. Információink szerint csütörtökön mindössze 200 napijegyet tudtak eladni. Pénteken, szombaton és vasárnap azonban megjött az áradat és az eredetileg tervezett 25-30 ezres tervet meghaladva 31 ezer fő érkezett Zamárdiba.

Ha a fesztiválokat összehasonlítjuk, akkor azt persze nem lehet elfelejteni, hogy a Sziget által szervezett fesztivál a háromszor akkora végeredményt háromszor akkora büdzsével hozta össze. Míg a BalaTONE 95 millióból gazdálkodott, addig a Balaton Sound 300 millióból. A képet pedig tovább árnyalja, hogy Zamárdiban egy nappal tovább várták a vendégeket, mint Zánkán.

Keresse meg az FN.hu interaktív térképén a legjobb fesztiválokat!

Küldjön fotókat, beszámolókat!


A Fesztivál 2007 alrovatban saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik