Élet-Stílus

Tour de France: kolumbiai győzelem az Alpokban

Némi meglepetésre a kolumbiai Mauricio Soler nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 9., utolsó alpesi szakaszát, amely után továbbra is a dán Michael Rasmussen vezet összetettben.

Kapcsolódó linkek


bicikli.lap.hu
sport.lap.hu


A királyszakasznak nevezett utolsó alpesi etapon egy első és két kiemelt kategóriás hegy várt a mezőnyre a Val d’Isere és Briancon közötti 159,5 kilométeren.

A Tour-on újoncként induló Mauricio Soler nap a utolsó, egyben legnehezebb hegyén támadott. A 3265 méter magas Galibier emelkedőin gyorsan utolérte az élen haladókat, a nap elején megszökő csoport tagjait, majd a célig még hátralévő mintegy 30 kilométeres távot egyedül hajtotta végig. A sárga trikós csoportja – itt tekertek a versenyben maradt esélyesek – a lejtmenetben begyűjtötte a maradék szökevényeket, a pályafutása eddigi legnagyobb sikerét elérő Solert azonban már nem tudta befogni.

„Nem akartam úgy hazamenni a Tour-ról, hogy nem tudok végrehajtani egy sikeres szökést. A mai győzelmemet a családomnak ajánlom” – nyilatkozta mosolyogva a 24 éves Soler, aki nagy formában versenyzett, elképesztő tempóban falta a kilométereket a nehéz kaptatón, így 2002 után nyert újra szakaszt egy kolumbiai kerekes. A második helyezett Alejandro Valverde 38, a harmadik Cadel Evans pedig 40 másodperces hátránnyal érkezett meg a célba. Az összetettben az első helyét megőrző Rasmussen (6.) 42 másodpercet kapott a győztestől. Az alpesi királyszakasz után szűkült az esélyesek névsora, a sárga trikóról álmodó Alekszander Vinokurov például aligha nyeri meg a viadalt, kedden kiderült, nincs elég jó formában – ráadásul sérülés is hátráltatja – ahhoz, hogy Párizsban felálljon a dobogó tetejére. A jelentős hátránnyal célba érő kazah az erőviszonyokkal szembesülve a célban el is sírta magát.


Tour de France: kolumbiai győzelem az Alpokban 1

Mauricio Soler élete legnagyobb gyõzelmét aratta (BBC)



Az összetett első kilenc helyezettje közül nyolcan – épp az éllovas, a gyenge időmenő Rasmussen kivételével – pályázhatnak jó eséllyel a végső diadalra. Valverde, Iban Mayo, Evans, Alberto Contador, Christophe Moreau, Carlos Sastre és Andreas Klöden és Levi Leipheimer (mindannyian 3:53 percen belül vannak) között sok minden eldőlhet a szombati egyenkénti időfutamon, és persze még hátravannak a pireneusi etapok is. De ne szaladjunk ennyire előre! Szerdán egy viszonylag könnyű szakasz következik: a Tallard és Marseille közötti 229,5 kilométeres etap végén újra előbújhatnak a sprinterek.

Tour de France, 9. szakasz
Val d’Isere-Briancon, 159,5 km:
1. Mauricio Soler (kolumbiai, Barloworld) 4:14:24
2. Alejandro Valverde (spanyol, Caisse d’Epargne) 38 mp h.
3. Cadel Evans (ausztrál, Lotto) 40 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Michael Rasmussen (dán, Rabobank) 43:52:48
2. Alejandro Valverde (spanyol, Caisse d’Epargne) 2:35 p h.
3. Iban Mayo (spanyol, Saunier Duval) 2:39 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik