Élet-Stílus

Ipari ingatlanpiac: Budapest a fókuszban

Az eddig tapasztaltakhoz képest kisebb mértékben összpontosul a magyarországi ipari ingatlanok piaca a fővárosra és környékére, noha még mindig ez a fókuszpont –derül ki a CB Richard Ellis második negyedéves gyorsjelentéséből.

Budapesten és környékén csaknem egymillió négyzetméter spekulatív raktárterület épült 2007 második negyedévének végére. Ennek a területnek megközelítőleg 72 százaléka a fővároson kívül található, főként az M0 nyugati és délkeleti szakasza mentén.


Népszerű agglomerációk

Budapesten és Budapest környékén a raktárállomány 977 200 négyzetméter volt a második negyedév végén, építés alatt 135 ezer négyzetméter volt, a bruttó bérbeadás 56 300 négyzetmétert tett ki. A második negyedév végén Budapesten és a főváros környékén 9,6 százalékos kihasználtságot mértek. A fővárosban ez 6,9 százalék, a környékén pedig 10,8 százalék volt.


A jelentés szerint az autópálya-körgyűrű keleti szakasza a közeljövőben a fejlesztők célpontjává válhat, hiszen az M3-as és Ferihegy közötti autópálya-kapcsolat 2008 végére készül el.


Élénk piac

A második negyedévben nőtt az aktivitás az ipari ingatlanok piacán, különösen a keresleti oldalon. A bruttó bérbeadás 2007 első két negyedévében kétszer akkora volt, mint az előző év azonos időszakában. A kínálat mintegy 22 000 négyzetméterrel nőtt Budapesten és környékén, míg további 22 700 négyzetmétert adtak át az ország északnyugati részében.


Az erősebb bérlői aktivitás ellenére a kihasználatlanság 9,9 százalékra nőtt az előző negyedévhez képest, leginkább a most befejezett projektek egyelőre alacsony telítettsége miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik