Élet-Stílus

Mészöly: rasszista vélemény a tv-adásban

Mészöly Kálmán rasszista kijelentése, a színes bőrű légiósokra tett sértő megjegyzése nagy vihart kavart. A magyar labdarúgó-válogatott egykori kapitánya később elnézést kért a szavaiért.

A kínos ügy a Sport TV csütörtök esti Zuhanyhíradó című műsorában pattant ki. Mészöly Kálmán egykori szövetségi kapitány – aki jelenleg az MLSZ elnöki tanácsadója és Várhidi Péter munkáját is segíti a felnőtt válogatottnál – a Honvéd futballakadémiájáról készült kisfilm bejátszása után megjegyzést tett a nálunk játszó színes bőrű játékosok kapcsán:

„épphogy lejöttek a fáról Afrikában, máris hozzák őket…”

Máté Pál műsorvezető rögvest elhatárolódott a megjegyezéstől, de a hatás így is sokkoló volt, hiszen az elhangzottak rasszista megnyilvánulásnak hatottak. Az ügy nagy vihart kavart. Az egyik internetes fórumon máris topic nyílt „Mészöly, a rasszista” címmel; Kovács Péter, az Újpest FC tulajdonosa nyilatkozatban utasította el a „Szőke Szikla” megjegyzését; míg a Hivatásos Labdarúgók Szervezete (HLSZ) oldalán Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke azt mondta: „Mészöly Kálmán jól tenné, ha elnézést kérne.” A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) egyelőre egyetlen fórumon sem reagált.


Mészöly: rasszista vélemény a tv-adásban 1

Mészöly Kálmán elnzését kért (MTI)



Az egykori szövetségi kapitány viszont megszólalt, a szombati Nemzeti Sport hasábjain kikérte magának a rasszista feltételezést, mint mondta, ő csak a magyar fiatalok érdekében és védelmében beszélt. „Semmilyen sértő vagy bántó szándék nem volt a mondandómban. (…) Elnézést kérek, ha valakit megbántottam, nem állt szándékomban ilyet tenni, szerencsétlen megjegyzés volt” – így Mészöly, aki ehhez azt is hozzátette, edzői pályafutása alatt több színes bőrű játékossal is dolgozott, és valamennyivel jó kapcsolatot ápolt.

Akárhogy is van, Mészöly kijelentése szöges ellentétben áll az MLSZ által is aláírt, valamint a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) által meghirdetett rasszizmus elleni kampánnyal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik