Élet-Stílus

Copa America: létrejött az álomdöntő

Álomdöntőt rendeznek majd vasárnap a 42. Copa Americán, Brazília után ugyanis Argentína is bejutott a fináléba, miután csütörtökre virradóra könnyedén, 3-0-ra legyőzte Mexikó válogatottját.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu

A két csapat a tavalyi vb nyolcaddöntőjében is összecsapott, akkor az argentinok hosszabbítás után 2-1-re nyertek, ezúttal viszont már a rendes játékidőben döntésre vitték a dolgot: könnyedén, 3-0-s győzelemmel léptek túl a közép-amerikai gárdán.

A 40 ezer néző előtt rendezett találkozót végig az argentinok irányították, ám csak az első játékrész utolsó pillanataiban tudtak vezetést szerezni: Juan Román Riquelme szabadrúgását az előrehúzódó Gabriel Heinze helyezte a hálóba. A szünet után, az 55. percben Nery Castillo egyenlíthetett volna, de a torna felfedezettje ugyanúgy a kapufát találta el, mint az első félidőben csapattársa, Andres Guardado.

A 61. percben aztán egy csodagóllal duplázta meg előnyét Alfio Basile együttese: Lionel Messi betört a tizenhatoson belülre, majd észrevette, hogy Oswaldo Sanchez kicsit kint áll, és egy fantasztikus mozdulattal a hálóba emelt. Négy perccel később Riquelme is betalált: magabiztosan értékesítette a Carlos Tevez elleni szabálytalanságért befújt tizenegyest. A végén Messi akár négyre is növelhette volna az argentin gólok számát, ám a 20 éves zseni hiába jutott túl két mexikói védőn is, a lövése elkerülte a kaput. Argentína persze így is magabiztosan jutott a döntőbe, melyet vasárnap Brazília ellen vív majd meg, és amennyiben nyer, 15 sikerével a torna egyedüli uralkodójává válik.


Copa America: létrejött az álomdöntő 1

Lionel Messi csodagólt szerzett (Getty)


A két dél-amerikai futballnagyhatalom a Copa America 91 éves történetében eddig kilencszer játszhatott döntőt egymással, legutóbb a 2004-es fináléban büntetőkkel a brazilok diadalmaskodtak. „Csak egy zseni képes ilyen megmozdulásra” – dicsérte a csodagólt szerző Messit Alfio Basile, az argentinok szövetségi kapitánya, aki ehhez még hozzátette: „Most jön a láncszem utolsó darabja. Fantasztikus dolog, hogy a brazilok elleni klasszikus döntővel érhet véget ez a torna.” Kollégája, Hugo Sanchez így értékelt: „Mindent megpróbáltunk, de Argentínának jobb csapata van”. És egy így igaz…

Copa America, elődöntő:
Argentína-Mexikó 3-0 (1-0)
Gól:
Heinze (45.), Messi (61.), Riquelme (66., 11-esből)

A további menetrend (magyar idő szerint):
A 3. helyért: Uruguay-Mexikó, szombat 23:05
Döntő: Brazília-Argentína, vasárnap 23:05

Ajánlott videó

Olvasói sztorik