Élet-Stílus

Bozóky támad, pert indít Kisteleki ellen

admin
admin

2007. 07. 12. 13:31

Kapcsolódó linkek


magyarfoci.lap.hu
sport.lap.hu

Bozóky csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, 2005-ben olyan támadások érték az általa vezetett MLSZ-t és őt magát is, amelyek következtében az elnökségnek távoznia kellett. Amint Kisteleki Istvánt megválasztották MLSZ-elnöknek, kijelentette: a korábbi vezetés több százmillió forintos kárt okozott a szövetségnek. Nos, ez ügyben Bozóky jelezte, a lezárult APEH-vizsgálat alapján ez az összeg legfeljebb tízmilliós nagyságrendű lehet.

„Közel másfél éve nem szólaltam meg, most viszont reagálnom kell a vádakra” – indokolta a korábbi MLSZ-elnök, hogy miért fordult a nyilvánossághoz.


A volt elnök támadásba lendült (MTI)


A sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy Kisteleki István korábban úgy nyilatkozott, hogy az MLSZ-nek az előző vezetőség alatt 200 millió forint adótartozása és 500 milliós szabálytalan kifizetése halmozódott fel. Bozóky az APEH-eljárás alapján közölte: a 2005-ös esztendőt illetően közel 3,5, illetve 2,6 millió forintos kár érhette a szövetséget az adók és késedelmi pótlékok miatt.

A 2001 és 2004 közötti időszakra vonatkozóan még mindig vita áll fenn, hogy a játékosok formaruhája után kell-e adót fizetni vagy sem. A volt elnök megjegyezte: tudomása szerint a Magyar Olimpiai Bizottságnak nem kellett adót fizetnie az olimpikonok formaruhájáért. Ha az MLSZ-nek mégis kell, akkor az néhány millió forint, számítása szerint pedig így jön ki a legfeljebb tízmilliós kár.

„Annak tükrében, hogy az APEH által vizsgált időszakban a szövetség 8 és fél milliárd forintos forgalmat bonyolított le, ez az összeg nem nagy, ráadásul a hivatal külön kiemelte jelentésében, hogy a számviteli rend és fegyelem javulást mutat a korábbi időszakokhoz képest” – tette hozzá az ügyvéd Bozóky.

Ezután kiemelte, annak idején a rend, fegyelem, törvényesség jegyében váltották le. Szerinte a jelenlegi állapotok alapján kijelenthető: „egészen más okok állhattak a háttérben, és ezek nem gazdasági vagy törvénytelenségi okok.” A törvényesség és fegyelem – pontosabban azok elmaradása – kapcsán az ex-elnök utalt a liga megszüntetésére, a tv-szerződések és az FTC ügyére.


Bozóky Imre másfél év után elõször szólalt meg (MTI)Bozóky jelezte, a sporttörvény rendelkezése alapján a jelenlegi vezetés nem szüntethette volna meg a ligát, mert létezik amatőr és vegyesbajnokság, és ezek mellett kell lennie egy hivatásos tagozatnak (akkori elnevezéssel ligának) is. A tv-szerződésekkel kapcsolatban Bozóky emlékeztetett arra, hogy leváltása után gyorsan felbontották a Kentaro AG-vel kötött megállapodást, majd a svájci cég kérésére zárolták az MLSZ-nek járó FIFA- és UEFA-kifizetéseket.

A Kentaro 2,485 millió eurós kártérítést követel. Utóbbi összeg változhat annak tükrében, hogy a válogatott miként szerepel, de Bozóky hangsúlyozta: szó sincs arról, miszerint ő azt sugallná, a jelenlegi vezetésnek érdeke, hogy a nemzeti csapat gyengébben teljesítsen, mivel így csökkentheti a kártérítési összeget.

Ami a Ferencvárost illeti, az ex-elnök furcsállja, hogy az FTC akkor kap licencet, amikor a korábbihoz képest nagyobb hiánya van. „Megjósolhatatlan, mi lesz az MLSZ-szel szembeni eljárás vége” – tette hozzá. „Rettentően szomorú vagyok, hogy idáig jutottunk. Jobb lenne, ha több energia fordítódna a labdarúgásra. Azonban az engem, családomat és nevemet ért súlyos és méltánytalan támadásokra kénytelen vagyok reagálni, és ezért pert indítok Kisteleki István MLSZ-elnök, mint magánszemély ellen” – zárta mondandóját Bozóky Imre.


—-Kisteleki cáfolja Bozóky állításait—-

Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke az MTI megkeresésére határozottan cáfolta elődje, Bozóky Imre azon állítását, hogy az előző vezetés alatt – az APEH-vizsgálat alapján – „csak” tízmilliós kár érte a szervezetet.

„Tisztelem, becsülöm Bozóky Imrét, és bár neki lenne igaza. Ugyanakkor a tények makacs dolgok, ugyanis a vizsgálat 100 millió forintos tételt tartalmaz, amely kizárólag az ő regnálása alatt keletkezett. Ez az összeg 70 millió forintos hiányból plusz bírságból és kamatból tevődik össze” – reagált Kisteleki.


Kisteleki István cáfolja elődjét (MTI)A reagnáló elnök hozzátette, mindettől függetlenül egy az érdekük: minél kevesebb pénzt kelljen az MLSZ-nek befizetni. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, többek között Berzi Sándor korábbi főtitkár észrevételeit is figyelembe véve már beadták a fellebbezést. „A 100 milliós tétel mögött a számviteli törvények súlyos megsértése húzódik” – mondta Kisteleki, aki értetlenségének adott hangot Bozókynak a liga megszüntetését is kifogásoló kijelentésével kapcsolatban. Kisteleki szerint a döntés nem ütközik a sporttörvénybe, mint ahogy azt a korábbi MLSZ-elnök állítja, ugyanis a közgyűlés szüntette meg a ligát a csapatok beleegyezésével, ráadásul annak érdekvédelmi szerepét átvette a jelenleg Tarsoly Csaba által vezetett Magyar Hivatásos Labdarúgó Szövetség.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.