Élet-Stílus

„Üvegbálna” is lesz a megújuló Duna-parton

Kulturális városnegyed épül a ferencvárosi Duna-parton a Közraktárak megújításával 2010 nyarára; a nyolcmilliárd forintos beruházás során kialakított közösségi és kulturális terek Budapest egyik új jelképévé alakíthatják a városrészt – közölte a főpolgármester a helyszínen tartott bejáráson.

A Közraktárak fejlesztése olyan szimbolikus ügy, amely a város élhetőségét, használhatóságát is nagyban javítja – hangoztatta Demszky Gábor, aki szerint a ferencvárosi terület mára „kiilleszkedett” a városból. Mint mondta, a hangsúlyozottan kulturális célú fejlesztés megnyitja a várost a Duna felé.

Az elképzelések szerint az 1880-as években emelt épületek megújításával, valamint az azok mellé állított „bálna alakú” üvegépület kialakításával sikerül majd a „város szövetébe illeszkedő” kulturális és szórakoztató központot állítani.

Az újságíróknak kiosztott tájékoztató szerint az 1500 négyzetméteres rendezvénytermet, galériákat, könyvesboltokat, kávé- és teaházakat, valamint a partszakasz teljes hosszában elnyúló teraszt is magában foglaló épületegyüttes átadása három év múlva várható. A célközönség elsősorban az egyetemi városrész diáksága lesz.


„Üvegbálna” is lesz a megújuló Duna-parton 1

Látványterv a megújuló Közraktárakról (Fotó: MTI)

A tervek szerint a felszín alatt egy 250 férőhelyes parkolót is kialakítanak, és a szomszédos Nehru-parkot is megújítják.

A Fővárosi Közgyűlés júniusi ülésén fogadta el az úgynevezett telekalakítási tervet, amelyet a ferencvárosi önkormányzat szabályozási rendelete ír elő. A közgyűlés szakbizottsága június 27-én hirdette ki a közbeszerzési pályázat eredményét. Ezt követően kezdődhet meg az engedélyeztetési tervek és a hatósági engedélyek beszerzése.

Geszti a kultúrfelelős

Bojár Iván András városarculati tanácsnok arra hívta fel a figyelmet, hogy a város a 100-300 millió forintos támogatás fejében lényegében egy húszmilliárd forint értékű ingatlant nyer. A PPP-konstrukción „túllépő”, összetett üzleti megoldás során a befektető magára vállalta a beruházás valamennyi költségét, beleértve közlekedésfejlesztési feladatokat is. Ennek fejében a cég a fővárosi tulajdonú ingatlanra 25 éves üzemeltetési és hasznosítási jogot nyert, továbbá megkapta a bérbeadásra vonatkozó úgynevezett kizárólagos ügynöki tevékenység jogát is.

A cég képviselői a sajtótájékoztatón bejelentették: a projekt kulturális arculatának megtervezését „Geszti Péter és csapata” végezheti el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik