Élet-Stílus

Manu Chao is lesz a Szigeten

A Sziget-fesztivál főszervezője a FigyelőNetnek elmondta, hogy már megállapodtak Manu Chao menedzsmentjével, de a napokban várják, hogy hivatalosan, papíron is visszajelezzenek a budapesti fellépésről. Gerendai elmondta, hogy az első napon – augusztus 8-án – fellépő zenész a korábban bejelentett, de koncertjét egy amerikai tv-show miatt lemondott Mika helyén lép majd föl. A Bongo Bong világhírű előadója mellett még egy nemzetközi fellépővel folynak előrehaladott tárgyalások, de erről egyelőre többet nem árulhatott el Gerendai.

Manu idén áprilistól július elejéig Dél-Amerikában, Mexikóban és Kanadában turnézott, európai fellépései ritkaságszámba mennek. A várva-várt show-val a Sziget egy régi adósságát törleszti most.


Manu Chao is lesz a Szigeten 1

Manu a 2002-es budapesti koncerten



Manu Chao anyja baszk, apja pedig, az író Ramón Chao, galíciai születésű, de Franco diktatúrája elől menekülve Párizsba költöztek. Eredeti nevén José-Manuel Thomas Arthur Chao itt nőtt fel, és a hetvenes évektől a párizsi alternatív zenei közösség jól ismert tagja lett. Olyan zenekarokban is feltűnt, mint a Hot Pants, vagy a Los Carayos. 1987-ben Manu testérével, Antoine Chaoval, és unokatestvérével, Santiago Casariegoval megalakította a Mano Negra nevű zenekart. A Mano Negra először a Mala vida című dalának sikerével lépett be a francia köztudatba. Legnagyobb nemzetközi sikerüket talán a King Kong Five című dallal érték el. Turnéztak Dél-Amerikában is. A zenekar 1995 körül oszlott fel.








Manu Chao franciául, spanyolul, arabul, portugálul, angolul és wolof nyelven énekel, gyakran egy dalon belül több nyelven is. Ugyan egyike a Föld legsikeresebb zenészeinek, angol nyelvterületen mégsem igen ismert.

Keresse meg az FN.hu interaktív térképén a legjobb fesztiválokat!



Küldjön fotókat, beszámolókat!

A Fesztivál 2007 alrovatban saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.

Zenéjén sokféle hatás megfigyelhető: rock, francia sanzon, salsa, reggae, ska, és algír raï. Ezek a hatások franciaországi bevándorlókon, spanyolországi kapcsolatain keresztül, illetve leginkább a Mano Negra feloszlása utáni közép-amerikai utazásai során érték. Dalszövegei a szerelemről, a gettókon belüli életről és a bevándorlásról szólnak. Gyakran hordoznak baloldali üzenetet. Sok követőt tudhat magáénak az európai baloldali és antiglobalista mozgalmak tagjai között.

Manu Chao eddig két önálló albummal jött ki, 1998-ben a Clandestino, 2001-ben a Proxima Estación: Esperanza című albummal. 2002-ben kiadott egy koncertlemezt, a Radio Bemba Sound Systemet. Harmadik stúdióalbuma ez év augusztusában jelenik meg. Érdekesség, hogy az egyik számnak Emir Kusturica rendezte a videoklipjét.

2002-ben már járt Budapesten Manu Chao, a Petőfi Csarnokban adott zenekarával háromórás, bombasztikus koncertet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik