Élet-Stílus

Szigorúbb építési szabályok

Várhatóan szigorúbb szabályok vonatkoznak a területrendezésre és az építésre jövő évtől. Többek között egy lakás egy szobájának továbbra is legalább 17 négyzetméteresnek kell lennie, de ezt növelni kell az azzal egy légtérben lévő konyha és étkező területével.

Módosítani kívánja a kormány az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK), az új szabályokat várhatóan a jövő év első napjától kell majd alkalmazni. Az új kormányrendelet tervezete az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium honlapján olvasható.

Egy település beépítésre nem szánt területeit két újabb kategóriába lehet majd besorolni. Az egyik a természetközeli (mint például mocsár, láp, nádas, karszterdő, sziklás terület vagy ősgyep), a másik a különleges övezet, sőt a különleges területeken (például gyógyszálló, a sport- vagy a kutatás-fejlesztési terület) kivételes esetben beépítésre szánt terület is kialakítható.


Szemétledobó nélkül

Érdekes szabály az, amely előírja, hogy faanyagot csak gombamentesítő és rovarkár elleni kezelés után szabad beépíteni (eddig csak a gombamentesítés szerepelt a szövegben). Külön rész foglalkozik a módosított rendeletben az akadálymentesítéssel, például az akadálymentes ajtó 90 centiméternél keskenyebb és 2 méternél alacsonyabb nem lehet. A gázkészülékek égéstermékét kéményen át kell elvezetni. Falon át történő kivezetést csak szükséghelyzetben enged a szabályzat, de a homlokzati kivezetés (például a parapetes gázkonvektorok esetén) nagyon ritkán lehetséges.


A módosított rendelet tiltja szemétledobó építését. Csak akkor építhető új berendezés, ha nincs más megoldás, és akkor is be kell szerezni az egészség-, a tűz- és a környezetvédelmi szakhatóság előzetes véleményét.


17 négyzetméter a minimum

Szigorodnak a lakással kapcsolatos követelmények is. Például egy lakószobának benapozottnak kell lennie, mégpedig úgy, hogy február 15-én 60 percen át süssön be az ablakán a nap. Új épületeknél árnyékolással vagy növények telepítésével kell védekezni a nyári felmelegedés ellen. A klímaberendezés kültéri egységét a homlokzatra csak takartan, illetve „építészeti eszközökkel megoldva” lehet elhelyezni. Amennyiben kétszobásnál nagyobb a lakás, akkor is kell egy külön WC-t építeni bele, ha a fürdőszobájában van már egy. A garázsból a kipufogógázt a tető fölé kell vezetni.

Továbbra is legalább 17 négyzetméteresnek kell lennie a lakás legalább egy lakószobájának. Új szabályként viszont ebbe a területbe nem számítható be a szobával azonos légtérben lévő konyha és étkező.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik