Élet-Stílus

Visszaszereznék a svédek a Volvót

Sajtóértesülések szerint egy svéd befektetési csoport, az Investor AB fontolgatja a Volvo járműgyártó vállalat visszavásárlását a Fordtól.

A hír azt követően látott napvilágot, hogy a Volvo 1999 óta önálló haszonjárműveket gyártó részlege, az AB Volvo állítólag ugyancsak ajánlatot tett volna a személygépkocsis részlegre. Becslések szerint a részleg 7,5–8,5 milliárd eurót ér.

Ez utóbbi a Ford-csoport luxusmárkákat egybefogó részlegéhez, a Premier Automotive Grouphoz tartozik, mely csoport egyes márkáinak – Jaguar, Land Rover – eladása már napirendre került. A Ford azonban eddig cáfolta, hogy a Volvo márkával hasonló tervei lennének, jóllehet annak értékesítése igencsak jól jönne a hatalmas veszteséget cipelő amerikai járműgyártó cégnek.

A The Independent című brit lap szerint mindenesetre egyre valószínűbb, hogy a Volvo „hazatér” Svédországba amerikai gazdájától. Az Investor AB nem jelentéktelen befektető: Svédország egyik leggazdagabb családja, a Wallenbergek irányítják, járműipari érdekeltségük elsősorban egy 11 százalékos részesedés a másik nagy svéd járműipari vállalatban, a Scaniában. Az is lehetséges, írja a svéd média, hogy a nevezett svéd befektető másokkal, nevezetesen a Renault-csoporttal vagy a dél-koreai Hyundai-jal próbálja megszerezni a Volvót, esetleg egy versenytárgyalásra kerül sor. Korábban a BMW neve is felmerült a Volvóval kapcsolatban.

Az Investor neve többször forgott járműipari berkekben: már adott el a Saabból részesedést a GM-nek, és szó van róla, hogy a Scaniából a német VW-nak vagy az ugyancsak német MAN konszernnek ad el részesedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik