Élet-Stílus

Készházak Kanadából

Négyzetméterenként 350-400 euróért (mintegy 100 ezer forint) szerkezetkész készházakat szállítanának Magyarországra a Brit-Kolumbiai Faipari Szövetség tagvállalatai.

A BC Wood Association (Brit-Kolumbiai Faipari Szövetség) háromszáz tagvállalattal rendelkezik. Ezek átfogják a vertikumot a fa kitermelésétől a készház gyártásig, építésig. A cég szerte a világba szállít készházakat. Az épületek szerkezetkészek, rendelhetők paneles, vagy tömör fa (gerenda) falazattal is.

Hasonló profillal működik a Linwood Homes társaság, amelynek vezérigazgatója Paul Dauphinee elmondta, hogy a minőség mellett az árra és a szállítási határidőre is garanciát vállalnak. A budapesti kanadai követségen tartott szemináriumon a furnér készítést mutatta be Jeff Gunia, a BC Veneer nevű, ezzel foglalkozó társaság tulajdonosa. Mint elmondta, a fákat válogatva – szálazva – vágják ki az erdőben, a tarra vágás ismeretlen. A furnért mindig többszáz éves fákból hasítják, mivel ezek szálszerkezete kellően tömör e célra.

A megjelent magyar szakembereket elsősorban az ár érdekelte, mivel a magyar piac nagyon árérzékeny. A termelők árát növeli az Európáig tartó hajóút ára elhanyagolható. Egy 40 lábas (12 méteres) konténerben elfér egy 100 négyzetméteres családi ház komplett szerkezete. Ezt a konténert Hannoverből 1.200 euróért hozza el a kamion Magyarországra. (A szerkezetkész épületeket helyi vállalkozók fejeznék be, a mai árak szerint így a kulcsrakész családi ház kijönne 200 ezer forintból négyzetméterenként.)

A minősítéssel kapcsolatban Ludger Spohr elmondta, hogy szállítás előtt megszerzik az európai minősítést (CE), így ez nem okozhat gondot. Az építésügyi hatóság pedig a minősített szerkezetből épített házra minden további nélkül kiadja az építési engedélyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik