Élet-Stílus

Változó lakáspiaci igények

Egy lakás eladhatósága már a tervezőasztalon eldől – derül ki az Otthon Centrum elemzéséből. A minigarzon és az amerikai konyha már elvesztette vonzerejét.

Ma már 28 négyzetméter alatt nem lehet élhető és piacképes lakóteret építeni. A piacon található 46 négyzetméteres garzonlakás is. A következő méretkategória az egy plusz félszobás lakás. Ezt ma a piacon 30–56 négyzetméter közötti felületen alakítják ki.

Egyre népszerűbbek az egy plusz két félszobás, illetve a kettő és fél szobás lakások. Az előbbi már 55 négyzetméteren is „megoldható”, de van példa az 50 és 70 négyzetméteres ilyen lakásra is. A kettő és fél szobás lakások hasonlóan 50–70 négyzetméter közöttiek. A kommersz kategóriában ez idő szerint 90 négyzetméter alapterület felett eltűnik a kereslet. A prémium szegmensben viszont itt kezdődik a piac.

Minden minőségi osztályban alapkövetelménynek számít, hogy a szobák külön bejáratúak legyenek. A kettőnél több szobás lakásokban pedig a hálószoba melletti gardróbszoba is követelmény. A garzonnál nagyobb lakások vevői elvárják, hogy a WC ne a fürdőszobában, hanem külön helyiségben legyen.

Az Otthon Centrum elemzése arra is kitér, hogy leáldozóban van az amerikai konyha (amely egy légteret alkot a nappalival). Így meg kell adni a vevőnek a választás lehetőségét: egybe vagy külön akarja-e a két helyiséget. Amennyiben az utóbbit választja, akkor biztosítani kell a konyha természetes szellőzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik