Élet-Stílus

NHL: két amerikai végzett a játékosbörze élén

Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) történetében először végzett két amerikai hokis a szokásos nyári amatőrbörze élén.

A columbusi börzén két csatár, Patrick Kane és James Van Riemsdyk játékjoga kelt el elsőként a Chicago Blackhawks, illetve a Philadelphia Flyers révén. A NHL-draftok történetében először fordult elő, hogy az első két helyen amerikai hokist választottak ki, egyébként tavaly is amerikai volt az „egy per egyes”, akkor Erik Johnson (St. Louis Blues) kelt el először.

Kane – aki tavaly az Ontario Hockey League-ben szereplő London Knights színeiben 58 mérkőzésen 62 gólt szerzett és 83 asszisztot osztott ki – és honfitársa egyike volt annak a tíz amerikainak, akik elkeltek a harminc tehetséget érintő első körben. Harmadikként a kanadai Kyle Turris játékjogára csapott le a Phoenix Coyotes, míg a legjobb európai a cseh Jakub Voracek lett, őt a hetedik helyen vitte el a helyi Blue Jackets.

„Remek érzés első választottnak lenni, és azt is nagyon jó látni, hogy kapósak voltak amerikai játékosok” – mondta Kane. A második helyezett Van Riemsdyk így nyilatkozott: „Ezt sohasem fogom elfelejteni, bámulatos, hogy két amerikai játékost választottak ki az első két helyen, és én ennek a részese lehetek. Amúgy ez az amerikai hoki előrelépését is mutatja.” Az NHL-draft szombaton folytatódik, és szerencsés esetben egy tehetséges magyar fiatal, a kapus Agárdy Ákos észak-amerikai játékjogára is ráteheti a kezét egy profi csapat.

Az utóbbi tíz első választottjai:
1997: Joe Thornton (kanadai, Boston)
1998: Vincent Lecavalier (kanadai, Tampa Bay)
1999: Patrik Stefan (cseh, Atlanta)
2000: Rick DiPietro (amerikai, Boston)
2001: Ilja Kovalcsuk (orosz, Atlanta)
2002: Rick Nash (kanadai, Columbus)
2003: Marc-Andre Fleury (kanadai, Pittsburgh)
2004: Alekszander Ovecskin (orosz, Washington)
2005: Sidney Crosby (kanadai, Pittsburgh)
2006: Erik Johnson (amerikai, St. Louis)
2007: Patrick Kane (amerikai, Chicago)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik