Élet-Stílus

Megreformálják az amatőr ökölvívást

A pontozás és a bíráskodás rendszerének megváltoztatásáról döntött a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) végrehajtó bizottsága. A reformok a mérkőzések tisztaságát segítik elő.

Kapcsolódó linkek


profiboksz.lap.hu
sport.lap.hu

A tervezett változtatás összhangban áll azzal a kéréssel, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megfogalmazott a sportággal kapcsolatban.

A reformbizottság elnöke, Gerhard Heiberg elmondta, eltörlik az elektronikus pontozást, amelynek lényege az volt, hogy az öklözők akkor kaptak pontot, ha ütésüknél az öt bíró közül három egy időben nyomta meg a gombot. Az új szisztéma szerint minden pontozó külön számolja az ütéseket, majd a végén a legmagasabb és legalacsonyabb pontszám kiesik.

Az AIBA tervei között szerepel az is, hogy a nézők számára is követhetővé teszi a pontozást, azaz a mérkőzések közben látható lesz az eredmény alakulása. Az új rendszert az AIBA rendkívüli kongresszusán terjesztik majd a 195 tagszövetség elé, a tanácskozásra az októberi, chicagói vb alatt kerül sor. Ha elfogadják, majd a NOB is engedélyezi, a jövő évi, pekingi olimpián már alkalmazni fogják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik