Élet-Stílus

Fidesz: nem az e-útdíjrendszerre

A Fidesz nem támogatja az elektronikus útdíjrendszerről szóló kormányzati javaslatot – jelentette be Márton Attila, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője és Barsiné Pataki Etelka, a Fidesz EP-képviselője hétfői sajtótájékoztatóján.

Márton Attila közölte: a Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy vonja vissza az e-útdíjrendszerről szóló országgyűlési határozati javaslatot. Mint mondta, a Fidesz csak akkor tudja támogatni az uniós rendeleten alapuló előterjesztést, ha a kormány konzekvens közlekedéspolitikát dolgoz ki, és olyan világos díjstratégiát készít a fuvarozókkal való megállapodások alapján, amely 5-8-10 évre ad képet az autópályadíjakról.

Mint mondta, elfogadhatatlan, hogy a kormány a fuvarozókkal való előzetes egyeztetések nélkül, a mainak 4-10-szeresére emelné a tehergépkocsik úthasználati díját. A politikus hozzátette: azt is elvárják a kormánytól, hogy tartsa be az uniós rendeletben foglalt határidőket, és ne akarja korábban bevezetni az emelt útdíjat. A javaslatot azért sem tudják támogatni, mert PPP-konstrukciót tartalmaz – tette hozzá.

Barsiné Pataki Etelka arra hívta fel a figyelmet, hogy az e-útdíj bevezetése kapcsán az unióban mindenki a hazai fuvarozók helyzetbe hozására törekszik, így ha Magyarország a jogszabályi lehetőségeken belül nem biztosít előnyt a magyar fuvarozóknak, akkor versenyhátrányba fognak kerülni.


Az EP-képviselő arra is figyelmeztetett: az uniós direktíva szerint nem arányos többletbevételre nem lehet szert tenni az útdíjból. Közölte: a kormány az utóbbi időben kétszer verte át a fuvarozókat, és ezt a javaslatot sem egyeztette velük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik