Élet-Stílus

Tarver és Cotto is nehezen nyert

Izgalmas, ám a vártnál szorosabb csatában diadalmaskodott az egyéves szünet után visszatérő Antonio Tarver, míg a WBC fiatal félnehézsúlyú bajnoka, Chad Dawson, ismét meggyőző diadalt aratott.

A 38 éves Antonio Tarver szombat este, a hartfordi Connecticut Convention Centerben először húzott kesztyűt a tavalyi, Bernard Hopkins elleni veresége óta. Riválisa a Danny Santiago által is legyőzött Elvir Muriqi volt, aki azonban a vártnál jobban megnehezítette a korábbi bajnok dolgát, s ezzel a rajongók jártak igazán jól.

A találkozó első felében inkább Muriqi volt hatékonyabb, míg Tarver az utolsó meneteket hajtotta meg igazán, s mint az a pontozás kihirdetésekor kiderült: ez kellett is a győzelemhez. 12 izgalmas menet után ugyanis 114-114; 115-113 illetve 116-112-es eredmény állt a pontozólapokon, azaz Antonio csak többségi döntéssel tudta legyőzni riválisát. Tarver a győzelemmel a derekára csatolhatta az IBO betöltetlen félnehézsúlyú övét s 34-4; 21KO-ra növelte rekordját.

A főmeccs előtt lépett ringbe a WBC mindössze 24 éves félnehézsúlyú bajnoka, Chad “Awesome” Dawson. A nemrégiben még középsúlyban öklöző, s az év elején a veretlen Tomasz Adameket kiváló teljesítménnyel legyőző ökölvívó egy könnyebb rivális, a mexikói Jesus Ruiz ellen tette kockára zöld trófeáját.

A fiatal amerikai remekül kihasználta gyorsaságbeli fölényét, kontraütésekkel és jabekkel simán nyerte a meneteket, s a hatodikban, a kötelekhez szorítva a testen is megdolgozott Ruizt, egy remek sorozattal kivégezte a mexikóit (TKO6). Dawson rekordja a győzelemmel 24-0; 16KO-ra hízott, s noha egy néhány nappal ezelőtti interjúban nem zárta ki egy nagyközépsúlyú találkozó lehetőségét sem, legközelebb minden bizonnyal egy Tarver elleni találkozó következik.

Szombat este, a New Yorki Madison Square Gardenben a veretlen Miguel Cotto megvédte a WBA váltósúlyú trónját. A Madison Square Garden teltházas közönsége remek csatát láthatott az HBO PPV gálájának főmérkőzésén, mely koránt sem volt egyoldalú. Az első felvonást a kihívó, Zab Judah vitte el, megrendítve a bajnokot egy felütéssel, aki a kellemetlen helyzetre mélyütéssel válaszolt. A másodikban szintén bajba került Cotto, azonban a következő menetekben növelte a nyomást, és kezdett a pontozólapokon előnyre szert tenni egy mélyütés miatti intés ellenére.

A hatodikban már Judah menekült, akinek gyorsaságbeli fölénye eltűnt riválisa folyamatos támadásainak hatására, s teljesítménye az ütésstatisztikák alapján is visszaesett. Az utolsó meneteket már egyértelműen a bajnok uralta, s a meccs előtt megígért kiütést a 11. menetben véghez is vitte: előbb egy jobbossal padlóra küldte Zabet, majd a köteleknél megsorozta riválisát, akit Arthur Mercante Jr. vezetőbíró mentett ki a bajból (TKO11). A veretlen ökölvívó ezzel 30-0; 25KO-ra növelte rekordját, s népszerűsége és elismertsége újabb lendületet kapott. Judah mérlege pedig visszaesett 34-5; 25KO-ra, s először szenvedett idő előtti vereséget a Kostya Tszyu elleni találkozója óta.

A főmeccs előtt egy nagypehelysúlyú csatára került sor, melynek a célja egy Manny Pacquiao-Humberto Soto csata népszerűsítése volt. Soto ugyanis a fiatalabbik Pacquiao, Bobby ellen húzott kesztyűt, akit már az első menetben le tudott küldeni, ám a Freddie Roach tanítványa összeszedte magát, és a negyedikben ő hozta kellemetlen helyzetbe a mexikóit. A keménykezű Soto ugyanakkor meghajtotta a következő felvonásokat, végül a hetedikben, egy tiszta testütéssel térdre kényszerítette a filippínót, akit kiszámoltak (KO7).

A feltörekvő Julio Cesar Chavez Jr. harmadik menetes TKO-val revánsot vett az édesapját utoljára legyőző és visszavonulásra kényszerítő Grover Wileyn. Pletykák szerint, amennyiben júliusban Arturo Gatti is győzelmet arat visszatérő mérkőzésén, úgy novemberben létrejöhet egy Chavez Jr.-Gatti csata.

Profi világbajnoki címmérkőzések

Hartford
IBO félnehézsúly:

Antonio Tarver (amerikai)-Elvir Muriqi (albán) p.gy.
WBC, félnehézsúly:
Chad Dawson (amerikai)-Jesus Ruiz (mexikói)
– TKO a 6. menetben

New York
WBA váltósúly:
Miguel Cotto (Puerto Rico-i)-Zab Judah (amerikai)
– TKO a 11. menetben

Ajánlott videó

Olvasói sztorik