Élet-Stílus

Irodapiac: rekordátadások idén

A Budapesti irodapiacon az üresedési ráta csökkent, a bérleti díjak viszont változatlanok – derül ki a DTZ Hungary elemzéséből.

A fővárosban ez év első negyedében 10 508 négyzetméternyi irodát adtak át a beruházók, ez éppen ötöde a múlt év utolsó negyedében elkészültnek. Ennek ellenére az idén rekordátadás várható: 250 ezer négyzetméter iroda elkészültét valószínűsíti az elemzés. Ez az elmúlt 10 év legmagasabb teljesítménye.

Annak ellenére, hogy a belépett új felület az ötöde volt az előző negyedévinek, a bérbeadás annak 75 százalékát tette ki. A két adatból is következik, hogy az üresedési ráta csökkent a budapesti irodapiacon. A múlt év végén 12,83 százalékon álló mutató ez év március végén 12,01 százalékon állt. Az A-kategóriás irodáknál 12,89 százalékról esett az üresedés 11,87 százalékra, míg a B-kategóriásoknál a két adat: 13,44, illetve 13,01 százalék.

A bérleti díjak múlt év elejétől gyakorlatilag változatlanok. Az átlagos A-kategóriás iroda díja 12-14 euró havonta és négyzetméterenként. Az elemzés nem számol bérletidíj-emelkedéssel a közeljövőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik