Élet-Stílus

Virágzik az újszerű lakások piaca

Budapesten a 2000 és 2005 között épült, úgynevezett újszerű lakások ára több kerületben meghaladja az újakét, de összességében sincs különbség a két kategória árai között – áll az Otthon Centrum elemzésében.

Az Otthon Centrum 2006-ban közel 5 ezer lakást forgalmazott. Az új lakások aránya múlt év május és ez év április közötti időszakban 4 százalék, míg az újszerűé viszont 13 százalék volt. Legnagyobb tömegben – 30 százalék – az 1960-79 között épült lakásokból adtak el, minden értékesített negyedik lakás viszont 1980-99 között épült.

Az újszerű lakások a VIII., X., XIII. és XVIII. kerületekben drágábbak az újakénál. A magyarázat többrétű. Először is vannak olyan vevők, akik csak azt a lakást hajlandók megvásárolni, amit előbb tüzetesen végignéztek. Vannak olyanok, akik nem hajlandók másfél évet várni, amíg a kívánt helyen felépül a lakás, inkább vesznek a környéken egy majdnem újat.

Az újszerű lakások magasabb árai pedig azzal indokolhatók, hogy az ezredfordulón elkezdődött építési lázban előbb a jobb telkeket építették be. Ráadásul a régebbi lakásnak már a környéke is rendezett. Megfigyelhető a piacon, hogy a 3-7 éve épített kis lakásokat most váltják nagyobbra az akkori vásárlók. Vagyis az újszerű lakások piacán elég nagy a kínálat, ennek ellenére az áruk – a vázolt előnyeik miatt – nem csökken.

Az elmúlt egy év fővárosi lakáspiacán az új lakások átlagára 376 ezer forint volt négyzetméterenként, az újszerűek pedig 374 ezer forinton cseréltek gazdát. Azokban a kerületekben, amelyekben drágább volt az újszerű lakás, a többlet négyzetméterenként 5-32 ezer forintig terjedt – mutat rá az Otthon Centrum elemzése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik