Élet-Stílus

50 ezer Nissan készül majd Oroszországban

Évi 50 ezer autó lesz a Nissan autógyár 2009-től termelésbe álló szentpétervári gyártóbázisának kapacitása. Előbb egyetlen, de a későbbiekben a Nissan három-négy különböző modellje is készülhet itt - mondta el a gyártó oroszországi vezető képviselője egy autóipari konferencián. Az első szakaszban csak a az orosz piacra készülnének itt autók.

A Nissan eszerint közel egy évvel lemarad az amerikai General Motors-tól szentpétervári beruházásával: az észak-oroszországi nagyváros térségében a GM Chevrolet autókat gyárt majd 2008. őszétől, idővel évi 60 ezer darabot.

Ez utóbbi beruházás több mint 300 millió dollárba kerül, a Nissan befektetésének összegéről egyelőre nincs adat. A japán cég a világban már 26 helyen készít, illetve készíttet neve alatt autókat, évek óta több autót gyárt külföldön, mint az anyaországban.

A külföldi autógyártók 2010-re szabályos boom-ot élnek meg az oroszországi járműgyártásban – nyilatkozta German Gref orosz gazdasági miniszter nemrég, aki szerint addigra évi termelésük eléri a 800 ezer autót, míg 2008-ban már fél millió körül lesz. Mindezt elsősorban az új gyártóbázisok beindítása teszi lehetővé, melyek elsősorban a Toyota, a Nissan és a Renault nevéhez kötődnek.

A piacot egyelőre az orosz gyártók uralják 40 százalék feletti részesedéssel, az Oroszországban gyártott külföldiek részesedése 12 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik