Élet-Stílus

Jan Ullrich is doppingolt

Terhelő vallomást tett a német doppingbotrányban mindeddig hallgató volt Tour-győztes Jan Ullrichra korábbi masszőre, így egyre nyilvánvalóbb, hogy a németek volt elsőszámú kerekese sem versenyzett tiszta eszközökkel. Közben egyre nagyobb nyomás nehezedik a Telekomra, hogy hagyjon fel a kerékpársport támogatásával.

Vasárnapi sajtónyilatkozatok szerint a botránnyal kapcsolatban mindeddig hallgató korábbi klasszis, az 1997-es Tour de France-győztes Jan Ullrich ellen újabb terhelő vallomást tett a Telekom csapat korábbi masszőre, Jeff d’ Hont. Ő volt az, aki egy korábbi könyvével indította el a beismerések hullámát, amely eddig olyan volt – vagy még mindig aktív -, sztárokat sodort magával, mint a dán Bjarne Riis, továbbá a német Bert Dietz, Erik Zabel, Christian Henn, Udo Bölts, Rolf Aldag, valamint Brian Holm. Ők voltak azok, akik az elmúlt napokban a sajtó képviselői előtt sorra bevallották, hogy a csapat orvosaitól annak idején különböző tiltott ajzószereket kaptak.

A 65 éves Jef d’Hont a Bild am Sonntag című, vasárnapi lapnak adott, exkluzív nyilatkozatában fehéren-feketén elmondta, hogy Ullrichnak annak idején EPO nevű vérdoppingot adott. A belga masszőr elmondta, hogy a tiltott szert Franciaországban “spriccelte” a német sportoló felső karjába, mindez – mint fogalmazott – mintegy tíz másodpercig tartott. Hont azt állította, hogy a Telekom csapatából egy vagy két olyan kerékpáros akadt csupán, aki szerinte nem doppingolt.

Ullrichról azt mondta egyébként, hogy fizikai adottságai, felkészültsége alapján akár tízszeres Tour de France-győztes is lehetett volna, ha a versenyzők doppingszer nélkül álltak volna rajthoz. “De Ullrich is doppingolt, mert a többiek is azt tették” – hangoztatta Jeff d, Hont, hozzátéve, hogy ő maga Németországban soha nem adott tiltott szert a csapat versenyzőnek. “Az a német orvosok dolga volt” – jelentette ki, hangoztatva, hogy ő “csak” külföldön tette mindezt.

Arra a kérdésre, vajon a néhány hét múlva kezdődő Tour de France “tiszta” lesz-e, a volt masszőr azt válaszolta: “Azt hiszem, hogy a mostani még nem. De remélem, jövő évben már igen.”

Közben a Deutsche Telekomra egyre nagyobb nyomás nehezedik annak érdekében, hogy hagyjon fel a sportág szponzorálásával. Több magas rangú politikus figyelmeztette a súlyos pénzügyi nehézségekkel küszködő céget arra, hogy miközben több mint 50 ezer alkalmazottját kedvezőtlenebb feltételek mellett, alacsonyabb fizetésért akarja foglalkoztatni, milliós összegeket “pumpál” egy olyan sportágba, amely “nyakig merült el a doppingbotrányban.”

A doppingügyben vasárnap ismét megszólalt Angela Merkel kancellár és Wolfgang Schuble belügyminiszter, a sport tisztaságát célzó intézkedéseket és a doppingellenes törvény mielőbbi elfogadását sürgetve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik