Élet-Stílus

Pontozással az AC Milan a BL-győztes

Ha a futball pontozásos sportág lenne, nyugodt szívvel, a szerdai Liverpool elleni finálé előtt odaadnánk a BL-serleget az AC Milannak. A két együttes játékosait egyenként minősítve ugyanis náluk az olasz csapat nyert.

Persze a labdarúgást lábbal a zöld gyepen játsszák, a fontos kérdések ott dőlnek el, ezért a posztonkénti összevetésünk inkább csak érdekességként szolgálhat. A szerdai döntőben küzdőket egytől-ötig osztályoztuk. A leggyengébb az egyes, míg az ötös a legjobb kalkulus. A cseréket, illetve a vezetőedzőket szintén pontoztuk, így született meg a végeredmény.



KAPUSOK

Jose Manuel Reina (4)–Dida (3)

Reinának nagy része van abban, hogy a Liverpool az idén is döntőt játszhat, a Chelsea ellen bizonyította, hogy a tizenegyes párbajban is lehet rá számítani.

A vonalon remekül mozog, ugyanakkor a beívelt labdáknál jó pár alkalommal bakizott. Dida mostanság már nem a megbízhatóság szobra, több gól is a lelkén szárad, emiatt nemrég egy Milan-szurkoló az interneten árulta. Hatalmas termetű brazil bravúrokra és potyákra is képes gyengébb, mint a riválisa.


Pontozással az AC Milan a BL-győztes 1

Dida olykor csak nyomozza a labdát (MTI/EPA)



VÉDŐK

Steve Finnan (4) –Massimo Oddo (4)

Finnan a védelem egyik legfontosabb bástyája. A 31 éves hátvéd gyakran bekapcsolódik a támadásokba, de az erényeit leginkább hátul csillogtatja. Nem a labda mágusa, de rendkívülien kiegyensúlyozott. Oddoról mindent elárul, hogy kiszorította Cafút a kezdőből. A Laziótól került Milánóba, egyértelműen remek vétel volt. Nagy munkabírású játékosról van szó, aki a védekezés mellett a támadásokból is kiveszi a részét, valamint a szabadrúgási is veszélyesek.

Jamie Carragher (5) –Alessandro Nesta (5)

A Liverpool saját nevelésű játékosa nem a leggyorsabb, de ezt remek helyezkedéssel és hihetetlen küzdeni akarással pótolja. A levegőben szinte korlátlan úr. A csapat egyik vezéregyénisége. A másik oldalon is egy klasszis játszik ezen a poszton. Nesta nem véletlenül a világ egyik legjobb középső védője, a képességeiről csak felsőfokban lehet beszélni. Taktikailag és technikailag is képzett, a gyorsasága és az ütemérzéke is átlagon felüli.

Daniel Agger (4) –Paolo Maldini (4)

Agger az idei szezon felfedezettje, aki a védelemben sikerrel lépett a veterán Sami Hyypiä nyomdokába. A dán a védelmi feladatok mellett gyakran feljebb lép, az elődöntő visszavágóját az ő góljával nyerte meg a Liverpool. A jelenleg térdsérüléssel bajlódó Maldini játéka még kérdéses, ő magát azonban aligha kell bemutatni. A szakma nagy öregje, az AC Milan élő legendája, már a nyolcadik döntőjére készül. Bár már a negyvenhez közelít, és a gyorsasága talán igen, a tudása nem kopott meg. Még mindig képes a minőségi futballra.

Alvaro Arbeola (3) –Marek Jankulovski (4)

A 24 éves Arbeola a védelem bal szélén és a középpályán is bevethető, a fináléban elsősorban a hátsó alakzatnak kell stabilitást adnia. Idén csak négyszer szerepelt a BL-ben. Átellenben Jankulovski biztos pont a Milanban. A megbízható védőmunkája mellett a támadásokból is rendre kiveszi a részét, a bajnokságban már három találatnál jár. A Livorno ellen bomgólt szerzett.

KÖZÉPPÁLYÁSOK

Steven Gerrard (5) –Gennaro Gattuso (5)

A liverpooli kapitány nyerőtípusú játékos, az együttes motorja, elképesztő rugótechnikával megáldott, fáradhatatlan középpályás, akinek a két évvel ez előtti döntőben óriási szerepe volt abban, hogy 0-3-ról fordított a Liverpool. Fejjel is erős. Gattuso a Milan egyik kulcsjátékosa, igazi harcos, elnyűhetetlen labdarúgó, az ellenfelek réme. A munkabírása és a futómennyisége szinte már emberfeletti, rengeteg labdát szerez, és általában pontosan is passzol.


Pontozással az AC Milan a BL-győztes 2

A Liverpool motorja: Steven Gerrard (MTI/EPA)



Javier Mascherano (4) –Andrea Pirlo (5)

Az idény közben a West Ham Unitedtől igazolt Mascherano igazi romboló-középpályás. Az elődöntőben parádés teljesítményt nyújtott, a támadások építése azonban nem tartozik az erősségei közé. Az argentinnal szemben egy igazi művész, Pirlo áll. A védőjátéka sokat javult az évek folyamán, persze nem ez az igazi profilja. Ő feladata a csapat mozgatása, a játék szervezése, ezt pedig tökéletesen megoldja. A futballját az elegancia és a pontosság jellemzi. A rúgótechnikája kiváló, éppen ezért a pontrúgásai életveszélyesek.

Xabi Alonso (3) –Massimo Ambrosini (3)

Xabi Alonso Gerrard mellett a Liverpool másik nagy bombázója, a Bajnokok Ligája idei kiírásában azonban hiába szerepelt 12-szer, még nem sült el a lába góltérően. Az utóbbi hetekben nincs igazán kirobbanó formában, ugyanakkor egy jó napon meccset dönthet el. Ambrosini nem egy labdazsonglőr, inkább egy rendkívül hasznos középpályás, aki rengeteget dolgozik, igazi iparos módján teszi a dolgát, fut, hajt, robotol. Rendszerint mindent kiad magából.

John Arne Riise (3) –Clarence Seedorf (4)

Riise lövő ereje és a fizikuma miatt sincs oka a szégyenkezésre, a technikája azonban nem az igazi, de őt nem is ezért szeretik az angol gárda szurkolói. Fegyelmezett játékos, aki az első perctől az utolsóig kiteszi a lelkét a pályán. Seedorf egyedüli módon három klubbal is nyert már BL-t, az Ajaxszal, a Real Madriddal és a Milannal is felért a csúcsra. A csapata egyik legjobbja, a rutinos fedezet megbízható teljesítményt nyújt a középpályán, és szintén említésre méltó, hogy remekül megérti magát Kakával. Ebben a szezonban két gólja mellett három góltérő átadást jegyez a legrangosabb európai kupasorozatban.

CSATÁROK

Peter Crouch (3) –Kaká (5)

A toronymagas angol válogatott csatár már hatszor volt eredményes idén a BL-ben, lőtt igen látványos gólokat is, és fizikai adottságai ellenére a földön is képes látványos megoldásokra. Komoly riválisokkal szemben azonban képtelen betalálni a kapuba, a Barcelona és a Chelsea ellen is levették a pályáról a jóval alacsonyabb, ám képzett védők, és a fejpárbajokban is rendre alulmaradt. Kakáról alighanem mindent elárul, hogy a szakértők többsége szerint a 25 éves brazil jelenleg a világ legjobb formában lévő labdarúgója. Ezt támasztja alá az a szikár tény is, hogy tíz találattal vezeti a Bajnokok Ligája góllövőlistáját, emellett két asszisztja is van. Remekül cselez, passzol és lő, a játékában egyesül a brazilos technika az európai labdarúgásra jellemző taktikai fegyelemmel.


Pontozással az AC Milan a BL-győztes 3

Kaká lehet a döntõ kulcsigurája (MTI/EPA)



Dirk Kuyt (2) –Alberto Gilardino (4)

A holland támadónak visszafogott vélemények szerint sem lenne helye a BL-döntőben, már csak azért sem, mert idén 10 meccsen maradt gólképtelen. Erőszakos, a fejjátéka sem hagy kívánnivalót maga után, de a támadások befejezésével gondjai vannak. Gilardino született csatár, technikailag tökéletesen képzett, mind a két lábával jól lő, valamint fejjel is veszélyes. A BL idei kiírásában nyolc mérkőzésen kétszer talált az ellenfelek kapujába.

CSEREPAD

Liverpool (2) –AC Milan (4)

Ez az angolok egyik gyenge pontja. Jó néhány fiatal tehetség és tapasztalt játékos ül a kispadon, de igazából senkiről nem mondható el, hogy sok pluszt tudna adni a csapat játékához. Az AC Milanban több a minőségi csere, mint a Liverpoolban, az olasz csapat ezen a téren egyértelműen jobban áll a döntőbeli riválisnál. Ráadásul Filippo Inzaghi személyében egy olyan játékos is ücsörög milánóiak padján, aki adott esetben könnyedén eldöntheti a trófea sorsát.

EDZŐK

Rafa Benítez (5)–Carlo Ancelotti (5)

Ezen a téren nincs különbség a csapatok között, Benítez és Ancelotti is egyike Európa legjobb edzőinek. Mind a ketten tökéletesen “összerakták” a csapataikat, és abban is biztosak lehetünk, hogy az ellenfél játékát alaposan kielemezve, remekül kidolgozzák majd a taktikát a döntőre. Rajtuk semmi sem múlik.

Végeredmény: 47-55

Játsszon az FN BL-Tippjátékán. Az egyszerű tippelésen túl most ismerőseivel, barátaival saját csoportokat (ligákat) is létrehozhat, és értékes nyereményekkel is gazdagodhat.
Irány a Tippjáték!



Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik