Élet-Stílus

Eladó az alföldi autópálya állami része

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) felkérte az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt-t, hogy magyar és nemzetközi befektetők meghívásával készítsen elő pályázatot az Alföld Koncessziós Autópálya (AKA) Zrt-ben meglévő 40 százalékos állami részvénycsomag értékesítésére.

A GKM az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint az ÁAK Zrt. vállalná, hogy az AKA Zrt. 60 százalékos részvénycsomagjára meglévő vételi jogát a 40 százalékos részesedést elnyerő cégre ruházná át, mert így a GKM szerint növelhető lesz az állami részvénycsomagért kapható ellenérték.

A GKM korábban a Kisalföld Autópálya (KA) Zrt. bevonásával tervezte az AKA megszerzését, majd értékesítését a 60 százalékos részvénycsomagra vonatkozó vételi opció érvényesítését követően. A taranzakció előkészítése során azonban bizonyossá vált: a KA Zrt. részére a szükséges finanszírozási források megszerzésének időigénye jelentősen és negatív irányban befolyásolná az opciós jog lehívása és az AKA 100 százalékos tulajdonának együttes értékesítése révén elérhető többletbevételt – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik