Élet-Stílus

Újabb vitatható Taylor-győzelem

Jermain Taylor pályafutását követve a bokszrajongó bizony átértékeli a „vitathatatlan világbajnok” fogalmát. Az amerikai harcos szombat éjjeli küzdelme ismét felkorbácsolhatja a kedélyeket, merthogy a „vitathatatlan” újra vitatható győzelmet aratott.

Kapcsolódó linkek

profiboksz.lap.hu
sport.lap.hu

A 28 esztendős Arkansas-i harcos ellenfeleinek a kiválasztása sem szokványos, merthogy nem egyszer fordult már elő, hogy „vitathatatlan világbajnokként” olyan bokszolóval mérte össze tudását, aki azt megelőzően még nem lépett ringbe Taylor súlykategóriájában. Mostani ellenfele, Cory Spinks elismert klasszis, és korábban váltósúlyban világbajnok volt, majd hosszú kihagyás után egy esztendeje nagyváltósúlyban lépett ringbe, ahol megszerezte az IBF bajnoki címét. Ezt az övet védte meg február elején, vagyis a súlycsoportváltással komplikált Taylor elleni küzdelemre elég gyorsan sor került.

Aki eddig nem szerette Jermain Taylort (27 győzelem – 0 vereség – 1 döntetlen), az a Memphis-i küzdelem után sem fogja imába zárni a nevét. Taylor tudniillik színtelen bokszot bemutatva csinálta végig a 12 menetet, és menetenként alig néhány alkalommal próbálta meg sokat mozgó ellenfelét letámadni. Spinks próbálkozott beugrásokkal, azonban a váltósúlyban is észrevehetetlen ütőerejével nem sokszor, talán csak egyszer rázta meg a középsúlyú bajnoki cím védőjét. Taylor jobbkeze is menetenként csupáncsak 2-3 alkalommal sült el, vagyis elég eseménytelen volt a mérkőzés. Mindez természetesen az aktívabb kihívónak kedvezett.

Újabb vitatható Taylor-győzelem 1

Taylor alig-alig találta el a villámgyors Spinks-et (Getty)


Csak a mérkőzés utolsó menetében lehetett azt érezni, hogy Taylor meg akarja nyerni a küzdelmet, azonban ekkor már nem érte utol a biztos előnyét őrző Spinksszet. A 12 menet után kizárólag a kihívó ünnepelte magát, ránézésre magabiztosan várhatta az eredményhirdetést. Ekkora derült csak ki, hogy Spinks az utolsó menetben a nem létező előnyét őrizte, merthogy 117-111 (Spinks), illetve 117-111 és 115-113 (Taylor) állt a hivatalos pontlapokon, ekképp Jermain Taylor megosztott pontozással nyerte a mérkőzést, és védte meg bajnoki címét. Bernard Hopkins és Ronald „Winky” Wright után Cory Spinks is áldozata lett annak a megmagyarázhatatlan jelenségnek, amely vakká és ostobává teszi a pontozókat, amikor azok Jermain Taylor mérkőzését értékelik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik