Élet-Stílus

Forma-1: újabb teljesítménykorlátozás?

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a Forma-1-es autók további teljesítménykorlátozását tervezi. A szervezet elnöke, Max Mosley új szabálytervezettel állt elő, amelyben V6-os motor szerepel.

Kapcsolódó linkek

forma1.lap.hu
sport.lap.hu

Az új szabálytervezet szerint 2011-től az autók jelenlegi V8-as, valamint 2,4 literes motorját környezetbarát, bioüzemanyaggal hajtott 2,2-es, turbófeltöltéses V6-osokra cserélnék. A motorok nagyjából 770 lóerősek lennének, ami körülbelül százzal múlná alul a mostani értéket. Ugyancsak korlátoznák az F1-es autók fordulatszámát is, a mostani – már korlátozott – 19 000-ről drasztikusan, 10 000-re csökkentenék a határt, a motoroknak pedig öt versenyt kellene kibírniuk, ma csak kettőt kell.

Max Mosley, a FIA első embere így nyilatkozott a tervezett változtatásokról: „Tárgyalunk a gyártókkal arról, hogy a kizárólag az F1 számára végzett fejlesztések helyett azok kerüljenek előtérbe, amelyek az utcai autóknál is használhatók. Ez az elképzelés a gyártók részéről széles körű támogatást élvez, és szorosan együtt fogunk dolgozni azon, hogy az általuk fejlesztett új, környezetbarát technológiák prioritást kapjanak.” Mosley ehhez még hozzátette, hogy mindemellett biztosítani fogják, hogy a Forma-1-es világbajnoki sorozat sportértéke ne csökkenjen, sőt inkább növekedjen a fejlesztések hatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik