Élet-Stílus

Megnyílt az inka kiállítás

A Szépművészeti Múzeum ősi perui és inka kincseket bemutató kiállításán nem egy "csendes képzőművészeti élmény" várja a látogatókat, hanem egy "megelevenedett kultúrtörténeti kalandtúra" - hangsúlyozta a nagyszabású kiállítás pénteki megnyitóján Hiller István oktatási és kulturális miniszter.

Az “…és akkor megérkeztek az inkák” – Kincsek a spanyol hódítás előtti Peruból címet viselő kiállításról szólva a szaktárca vezetője kiemelte: “a Szépművészeti Múzeum most egy olyan világot idéz meg nekünk, amit öt évszázada régészek, történészek és kíváncsi utazók hada próbál kifürkészni”.

“Itt, ahol néhány héttel ezelőtt még Vincent van Gogh íriszei és napraforgói előtt álltak az emberek, most egy öt méter magas kőtömb és felbecsülhetetlen értékű aranytárgyak százai várják a látogatókat” – fogalmazott Hiller István, megjegyezve, hogy Magyarországon még soha nem rendeztek ilyen átfogó kiállítást a spanyol hódítás előtti perui kultúráról.

A kulturális tárca vezetője külön kiemelte a kiállítás élményszerűségét, interaktivitását. Példaként említette, hogy a látogatók megtapinthatják a szobrokat, ősi inka mondákat hallgathatnak, filmrészleteket nézhetnek, s a múzeumban rekonstruált régészeti helyszíneken barangolhatnak.

“Aki ide belép, valóban beszippanthatja egy rég letűnt kultúra atmoszféráját” – jegyezte meg a miniszter, hozzátéve: fontos cél a kulturális intézmények megújulása során, hogy olyan találkozóhellyé váljanak, ahol jól érzi magát a látogató.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy a tárlat megvalósuljon, köztük a kiállítás anyagának gerincét kölcsönző madridi Museo de América igazgatójának. Baán László beszámolt arról is, hogy a kiállítás – a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány jóvoltából – kiegészült a műtárgyak másolatait felvonultató tapintható tárlattal is.

A kiállítás több mint háromszáz tárgyat, köztük aranyból, ezüstből készült ötvösmunkákat, kerámiákat, textileket vonultat fel.

A szeptember 9-ig látható kiállításra a dél-amerikai országból, továbbá spanyol és német gyűjteményekből érkeztek művek. A belépőjegy vásárlásakor üdülési csekket is elfogad a múzeum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik