Élet-Stílus

Időt kértek az autógyárak benzinfüstügyben

Hároméves halasztást kérnek Brüsszeltől az autógyártók, hogy felkészülhessenek az eredetileg 2012-es határidővel meghirdetett szén-dioxid-kibocsátási kvótákra – írja az euroactiv.hu.

Az Európai Autógyártók Szövetsége kérte a Bizottságot: több felkészülési időt hagyjon az autógyártóknak arra, hogy átlagosan 130 g/km-re csökkentsék a járművek szén-dioxid-kibocsátását. Az elnök, Sergio Marchionne azt mondta: az 2012-es dátum túl korai lenne, hiszen a törvényi keret 2009 előtt nem lesz kész. Addigra a 2012-es év autói már elhagyták a tervezőasztalokat. Az elnök hangsúlyozta, az iparágnak elegendő időt kell biztosítani arra, hogy az új előírást teljesítse. Szerinte az első reális dátum 2015 lenne.


Időt kértek az autógyárak benzinfüstügyben 1

Három év haladékot kértek az autógyárak (fotó:vezess.hu)


Sergio Marchionne úgy véli: a Bizottság terve, amely a szén-dioxid-csökkentés terhét egyedül a gépgyártó iparra hárítja, több ezer munkahely megszűnéséhez vezethet. Fel kellene tárni a közlekedésmenedzselésben, a bioüzemanyag használatában, vagy éppen az adóztatásban rejlő szén-dioxid-csökkentő lehetőségeket is.

A környezetvédők figyelmeztettek arra, hogy önkéntes alapon az iparnak nem sikerült csökkentenie a szén-dioxid-kibocsátást. Az 1998-ban aláírt önkéntes egyezmény szerint 2008-ra a kibocsátást 140 g/km-re csökkentenék. A mostani átlag 163 g/km.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik