Élet-Stílus

A színigazgatókat is pályázat nélkül nevezi ki a főváros?

A közműcégekhez hasonlóan, pályázat nélkül, rapid módon kíván az igazgatói posztokról dönteni a fővárosi önkormányzat szocialista kulturális vezetése. Az SZDSZ szakpolitikusa rossz ötletnek tartja a kinevezés módját.

Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a Főpolgármesteri Kabinet nem tárgyalt a kérdésről, mivel Horváth Csaba főpolgármester-helyettes az ülésen visszavonta ezt az előterjesztését. A szocialista városvezető eredetileg öt színigazgató vezetői megbízatásának meghosszabbítását kezdeményezte. Közülük kettőnek, a Vidámszínpad és a József Attila Színház igazgatójának a megbízatása jövő hónap végén jár le. A Madách, az Új Színház és a Mikroszkóp Színpad igazgatójának megbízatása viszont jövő év január végéig szól. Horváth Csaba előterjesztésében annyiban eltért a közmű vezérigazgató-váltásoktól, hogy 5-8 sorban indokolta a mandátumok meghosszabbítását célzó javaslatát.

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes két hete az eddigi vezetők munkájának értékelése, illetve az új jelöltek pályafutásának ismertetése nélkül tett javaslatot cégvezetői megbízatásokra. Előterjesztését a döntéshozó bizottságok ülésén osztották ki a képviselőknek.

Bőhm András (SZDSZ), az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke szakmailag és jogilag egyaránt rossznak tartja a főpolgármester-helyettes javaslatát. A szabad demokrata politikus hangsúlyozta, hogy olyan helyzetben, amikor struktúraváltás, akár összevonás is lehet a kulturális ágazatban, elhibázott dolog három-négy évvel meghosszabbítani az igazgatók mandátumát. Mint mondta: komolytalanná, hiteltelenné válhat az a színházi struktúraátalakítás, amelynek koncepciója még el sem készült, de közben már évekre meghosszabbítják az igazgatók mandátumát. Jelenleg még az sem ismert, hogy mi lesz az önkormányzati színházakkal. Összevonhatják őket, kevesebb lehet a támogatásuk, s ez esetben akár megváltozhat műsorpolitikájuk is.

Bőhm András, utalva arra, hogy nem nagyon bízik a struktúraváltási koncepcióban, rámutatott, hogy a június végéig szóló mandátumokkal kapcsolatban a jövő hónapban, a januárban megszűnők esetében pedig az év elején is ráérnek döntést hozni. Hozzátette, hogy szerinte szerencsésebb lenne pályáztatással dönteni, de az is elfogadható, ha e nélkül határoznak azokban az esetekben, amikor egyetértés van a jelenlegi vezető alkalmasságában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik