Élet-Stílus

Malkin elődöntőbe lőtte az oroszokat

A Pittsburgh Penguins fiatal sztárja két góllal vette ki a részét a csehek legyőzéséből a moszkvai jégkorong-világbajnokság negyeddöntőjében. A másik szerdai meccsen a címvédő svéd csapat fegyelmezett játékkal, a szlovákok hibáit könyörtelenül kihasználva jutott be a legjobb négy közé.

Kapcsolódó linkek

jegkorong.lap.hu
sport.lap.hu

Magabiztos győzelmet aratott hazai kulissza előtt az orosz válogatott, amely a tavalyi rigai vébé negyeddöntőjében hosszabbításban maradt alul a későbbi ezüstérmes csehektől. A moszkvai összecsapáson vett revansot Vjacseszlav Bikov együttese, amely Andrej Markov, Jevgenyij Malkin és Alekszander Radulov góljaival 4-0-ra verte a nem túl meggyőző cseheket.

Az elmúlt 11 évben 5 vébéaranyig jutó csehek már a középdöntőben meglepetésre alulmaradtak a németekkel szemben, míg szerdai riválisuk minden meccsét hozta. Az előjelek tehát egyértelmű hazai sikert ígértek, és az oroszok a hatodik percben meg is szerezték a vezetést. Frolov remek passzal találta meg Markovot, aki Roman Cechmanek bal válla fölött kipókhálózta a jobb felsőt. A gól után sem állt le a házigazda együttes, és sorozatban vezette a szebbnél-szebb támadásokat. A csehek csak a szenzációsan védő kapusuknak köszönhették, hogy az első harmadban (14-6 a kapura lövések aránya) nem kerültek nagyobb hátrányba.


Malkin elődöntőbe lőtte az oroszokat 1

Elérhetõ közelségben a hazai érem (dpa)


A második 20 percre sokkal agresszívabb játékkal rukkolt elő a cseh válogatott, de nem sikerült egalizálni, mivel a meccsnek ebben a periódusában az oroszok remekül védekeztek. A záróharmadban támadásban is villogtak, és 23 másodperc elteltével megduplázták előnyüket Malkin révén: Ilja Kovalcsuk lövését még fogta Cechmanek, de a lecsorgó korongot a 20 éves klasszis éles szögből könyörtelenül bevágta.

A második találat teljesen összetörte az eddig sem túl acélos cseheket, és Radulov az 53. percben végleg eldöntötte a meccset. Öt perccel a mérkőzés végét jelző dudaszó előtt ismét érkezett Malkin, és gyönyörű szóló után beállította a végeredményt.

A másik szerdai negyeddöntőben a számos NHL-sztárral (Hossa, Demitra, Gaborik) felálló szlovákok már a második percben megszerezték a vezetést a svédek ellen, és az első szünetre 2-1-es előnnyel vonulhattak. A második játékrészt azonban érthetetlen módon átaludták, és ezt a címvédő három góllal büntette. A záró 20 percet ismét egy gyors találattal kezdték a szlovákok, de miután elváltották magukat, a címvédő skandinávok ismét kétgólosra növelték előnyüket, majd kettős emberelőnyben eldöntötték a meccset.

Az oroszok az elődöntőben amerikai-finn, míg a svédek a kanadai-svájci párharc győztesével találkoznak.

Moszkva, világbajnokság, negyeddöntő:
Oroszország-Csehország 4-0
Gól:
Markov (6.), Malkin (41., 55.), Radulov (52.)

Svédország-Szlovákia 7-4
Gól:
Warg (8.), Hedström (23., 34.), Martensson (27., 48., 60.), Johansson (50.), illetve Hossa (3.), Kapus (9.), Radivojevic (42.), Kukumberg (52.)

Csütörtökön:
Kanada-Svájc 14:15 ó (Sport1)
Egyesült Államok-Finnország 18:15 ó (Sport2)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik