Élet-Stílus

Jövőre indulhat az elektronikus útdíjfizetés

Az elektronikus útdíjfizetés bevezetéséhez szükséges közbeszerzési eljárás megindítására kéri a kormány az Országgyűlést, az erről szóló, a Ház által elfogadandó határozati javaslatot szerdai ülésén tárgyalta a kabinet. Ezt Gál J. Zoltán jelentette be a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára elmondta: az elektronikus útdíjfizetés nem vonatkozik a személyautókra. Hozzátette: ez a rendszer az autópályákkal párhuzamos utakról a gyorsforgalmi utakra terelné a teherforgalmat, így a településeket és a környezetet is kevésbé terhelné.

Az elektronikus útdíjfizetési rendszer 2008 folyamán kezdi meg működését a 3,5 tonna össztömegű gépjárművekre vonatkozóan – mondta Gál J. Zoltán. Az elektronikus útdíjfizetés meghatározott gyorsforgalmi útszakaszokon, az ezekkel párhuzamos utakon és a fontosabb tranzitútvonalakon lesz érvényes. Az érintett járművek esetében a megtett úttal arányos úthasználati díjat elektronikus módon regisztrálják, majd számlázzák. A jármű útját egy fedélzeti egység segítségével követnék nyomon, így pontosan mérhető lenne az úthasználat és az útdíj.

A Fidesz szerint az, hogy a kormány bevezette az autóutakon és az egyéb főútvonalakon a díjfizetést, nehéz helyzetbe hozta az érintett településeket, az ott élő embereket – vélekedett a Fidesz szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter indoklásként elmondta: az útdíj elkerülése miatt a teherautók, a nehéz járművek a lakott településeken keresztül vezető alsóbbrendű utakon közlekednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik