Élet-Stílus

Fuentes-ügy: nem lettünk okosabbak

Ivan Basso hétfőn beismerte érintettségét a doppingbotrányban, és kijelentette, hogy segít az ügy felgöngyölítésében. A 2006-os Giro-győztes azonban a keddi sajtótájékoztatóján semmi új információval nem szolgált. Kérdés persze, hogy a hatóság embereinek miről mesélt.

A Giro d’Italia 2006-os győztese hétfőn ismerte be, hogy kapcsolatban állt a doppingdoktorként elhíresült Eufemiano Fuentesszel, és kapott is tőle – életében először – vérdoppingot. A tiltott szerekkel végül nem élt, hiszen a tavalyi Tour De France-on több társával, többek között Jan Ullrichhal együtt nem indulhatott, miután az El Mundo nyilvánosságra hozott egy olyan listát, amelyen a Fuentes „kliensei” szerepeltek.

A keddre meghirdetett milánói sajtótájékoztatót feszült figyelemmel várta a kerekes társadalom, mindenki azt hitte, hogy végre fény derülhet az ügy minden egyes részletére. Az olasz Tuttosport történelmi fordulatot emlegetett, mivel korábban egyetlen aktív sportoló sem állt át a másik oldalra. Basso azonban csak olyan tényekkel szolgált, amit már idáig is tudtunk, vagy amit amúgy is rábizonyítottak volna.

A 29 éves kerekes egészen mostanáig tagadta az ellene felhozott vádakat, most feltehetően azért választotta ezt az utat, hogy minél kisebb büntetéssel megússza. (A nemzetközi szövetség a doppingügybe keveredett sportolókat elvileg kétéves eltiltással sújtja.) Nyilván a tavalyi Giro-elsőségét, és az ezzel járó pénzdíjat is szívesen megtartaná, az eltiltás után pedig minél hamarabb el akar helyezkedni egy új csapatnál, miután egy hete a Discovery Channel felbontotta a szerződését.

A sportoló szervezetében idáig egyszer sem mutattak ki doppingot, de nemrég a spanyol hatóságok hozzájárultak ahhoz, hogy átadják az olasz olimpiai bizottságnak (CONI) azokat a vérmintákat, amelyeken a Birillo név szerepelt – ez pedig Basso kutyájának a neve.

A “Puerto hadművelet” nevű rendőrségi akció eredményeként már összesen 107 versenyzővel szemben folyik eljárás, az ügy aktáinak terjedelme meghaladja a hatezer oldalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik