Élet-Stílus

Bekameráznák a taxikat

A visszapillantó mellé szerelt kamerával védenék a taxisokat a támadásoktól: a megoldás nem olcsó, és egyelőre az ombudsman sincs oda érte – írja a Népszabadság.

Évek óta vita tárgya, hogy mi a legjobb megoldás a taxisok elleni támadások megelőzésére, elhárítására. Volt, aki azzal ált elő, hogy amerikai mintára plexivel kellene elválasztani a hátsó üléssort az elsőtől, mire azonnal jött a válasz, hogy ahhoz viszont amerikai mintájú (tehát nagy) autók kellenének, és nagyjából egységes kocsipark.

Akadt, aki önvédelmi fegyver rendszeresítését forszírozta, ezt az elképzelést is törölték, mondván, amikor használni próbálnák azt, többnyire már késő, vagy csak rontana a helyzeten.

Megoldásaként most egy képrögzítő berendezést tartana elfogadhatónak a hallotaxi.hu című internetes szakmai szervezet. Megjegyezve: ez majdnem félmilliójába kerülne egy taxisnak, ami eleve ki is zárná a dolgot, ám ők találtak egy szerkezetet, amelyet alkalmasnak ítéltek és nem kerül félmillióba: 100 ezer forint körüli az ára.

A lap főszerkesztője, Majercsik Tamás megjegyezte: az egyik taxiban több mint egy hete ott van a készülék, és a sofőr minden utasát megkérdezi, mi a véleménye a belsőtér-figyelésről. Az utasok – mondta a főszerkesztő – teljes megértéssel fogadták, hogy sajnos szükség van az eszközre egy olyan szakmában, ahol 17 év alatt 17 embert öltek meg munka közben, és ahol naponta történnek kisebb-nagyobb atrocitások.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos közölte: behatóan ismernie kellene az eszközt és annak működését, hogy állást foglalhasson róla. Annyit azonban elmondhat, hogy törvényi felhatalmazás nincs a használatára, amelyet egyébként is csak az utas hozzájárulásával tudna elképzelni. Péterfalvi azt sem érti, miért kellene három napig tárolni az adatokat, hiszen azokat abban a pillanatban törölni lehetne, ahogy az utas kiszállt a kocsiból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik