Élet-Stílus

Veled vagy nélküled: Yahoo!

Egyre inkább úgy látszik, hogy a Microsoft mégsem tudja megvenni az internet második legnagyobb szolgáltatásának tartott Yahoo-t.

Állítólag befejeződtek a tárgyalások arról, hogy az amerikai Microsoft megvenné a Yahoo ugyancsak amerikai internetes vállalkozást – a hét végén a Wall Street Journal című amerikai üzleti lap ezt egy az állítólagos tárgyalásokhoz igen közeli forrásra hivatkozva közölte.

A kiszivárgott információk szerint mégsem valósul meg a Microsoft által kezdeményezett minden eddigi legnagyobb akvizíció. A Yahoo tulajdonosai nem engednek az árból s így a Microsoft újra kosarat kaphat a kereső és szolgáltatásportál tulajdonosaitól.

Az, hogy az 50 milliárdos alku jelenleg mégsem valósulhat meg, többek között az elképesztő árnak köszönhető.

A Forbes elemzői szerint a Yahoo részvényei drámai magasságokba emelte a hír, amikor kiderült, hogy a Microsoft ajánlatot tett újra a keresőportálnak. Az tény, hogy a cég esetleges sikeres akvizíciója esélyekhez juttatná a Microsoftot a Google-lal szembeni versenyben, amelyben jelenleg egyedül nem tűnik esélyesnek. Minden esetre még pénteken a Yahoo részvényei a Wall Streeten erős 10 százalékkal drágultak annak az aznapi híresztelésnek a hatására, hogy a cégbekebelezésről folynak az egyezkedések.

A Wall Street Journal értékelése szerint a tárgyalások a Google erejét jelzik; az üzlet révén a Microsoft sokkal könnyebben érné el a hirdetőket online üzletágához.

A Google már évek óta komolyan csípi a szemét a redmondi óriásnak, s növekedési ütemét tekintve hamarosan behozhatatlan előnyre tehet szert az internetes szolgáltatások és a keresés területén. Az elemzők szerint, a piaci értéken 44 milliárd dollár értékű Yahoo értékét az ajánlat visszautasítása mindenképpen felfelé fogja tornázni, s a befektetők legnagyobb örömére a kötvényeik árfolyama még soha nem látott magasságokban mozog.

Egyes bloggerek találgatásai szerint az akció célja kifejezetten ez volt, mármint az árfolyam-spekuláció, s tulajdonképpen a vásárlás igazi szándéka nem volt meg a Microsoftban.

A felreppent híreket egyik vállalat sem kommentálta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik