Élet-Stílus

Csúszik a panelprogram

Előreláthatóan idén szeptemberig nem lehet pályázni panelfelújításra, a szaktárcánál ugyanis éppen a pályázati rendszer átalakításán dolgoznak – írja a Népszava.

A lap úgy tudja, hogy az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban a nyarat rászánták az új szisztéma kidolgozására, s legkorábban szeptemberre készülhet el a megváltozott pályázat feltételrendszere. Így még hónapokon keresztül biztosan nem lesz elérhető a panellakások korszerűsítését segítő állami támogatás.

Az átalakítás célja, hogy jobban ellenőrizhető legyen a költségvetési források felhasználása, magasabb műszaki színvonalon megvalósított felújításokat finanszírozzanak. Az újítás kidolgozásakor azt tartják szem előtt a szakemberek, hogy valóban az energiahatékonyságot szolgáló beruházások részesüljenek támogatásban, azaz ne csak a felújítás megtörténtét, hanem annak eredményét is ellenőrzik majd.

Újdonság lesz ezenkívül az is, hogy a vissza nem térítendő támogatást egy részletfizetési konstrukcióval ötvözik, vagyis támogatott hitellel kombinálják az egyszeri segítségnyújtást. Hogy miként, az egyelőre még nem tisztázott, a részleteket ugyanis a későbbiekben határozzák meg. Az azonban valószínű, hogy a kölcsönnel kombinált támogatáshoz a kereskedelmi bankokon keresztül juthatnak majd hozzá a pályázók.

Nem tartja szerencsésnek a hosszú kihagyást az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal egykori elnöke. Borsi László szerint megszakadt a folyamatosság, s ez semmiképpen nem jó üzenet. Az elnök emlékeztetett: a 2006-os esztendőben a kötelezettségvállalással együtt 8 milliárd forintot ítéltek oda a panelfelújítások támogatására. Ha évente ennek a felét elkölthetnék a családok otthonaik korszerűsítésére, tíz év alatt valamennyi paneltulajdonos lakása megújulhatna – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik