Élet-Stílus

Szerdán döntenek a kormánynegyed pénzügyeiről

A szerdai kormányülés dönt a kormányzati negyed megvalósításának pénzügyi feltételeiről. A 2009-es határidőre csak a magánberuházásnak, illetve a PPP-konstrukciónak lehet esélye elkészülni. Mihályfi László, a VI. kerület főépítésze szerint a kormánynegyeddel Terézváros soha vissza nem térő fejlesztési lehetőségekhez juthat. Céljaikat egy kilencpontos határozatban fogalmazták meg nemrég.

A kormány által elfogadott menetrend szerint április 30-ig kellett volna a kormány számára beterjeszteni a kormányzati negyed megvalósításának pénzügyi szempontból legkedvezőbb konstrukcióját. Információink szerint az előterjesztés elkészült, és ha nem is április 30. előtt, de a május 2-ai kormányülésen döntenek róla.

Magántőkével gyorsabb

A szakértők szerint nem kétséges, hogy csak a magántőke bevonásával valósítható meg a beruházás a végső, 2009. május 31. határidőre, függetlenül attól, hogy a korábbi megvalósíthatósági tanulmányban öt beruházási konstrukciót elemeztek a szakértők.

Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke, a Projekt Monitoring Bizottság tagja is kiemelte, hogy csak az össz-budapesti célokat megvalósító városfejlesztési célokat szabad követni, melyeknek a „hozadéka” a néhány kormányzati épület. Ő személy szerint a PPP-konstrukciót támogatná, a határidő szorítása miatt. Reméli, hogy nem kap „gellert” a beruházás, és nem egy Erzsébet téri Gödör jön létre ismét. Az építészek mindenesetre optimista, alkotó emberek, akik nem erre számítanak, teszi hozzá.

A VI. kerület egyetlen esélye?

Mihályfi László, Terézváros főépítésze nyilvánvalóan túloz, amikor a kerület megújulásának majdhogynem egyetlen esélyeként nevezi meg a kormányzati negyed megépítését. Emiatt mindegy neki, hogy melyik pénzügyi terv nyeri el a kormány tetszését. Maximálisan támogatja a döntéshozókat mindaddig, amíg a kerület céljai nem kerülnek veszélybe.

Mint lapunk kérdésére fogalmazott, számára a nemzetközi tervpályázat nem arról a néhány irodaépületről szól, amibe a köztisztviselők majd előbb vagy utóbb beköltöznek. Hanem arról a 40 hektáros városszövetről, ami ma keresztirányban kizárólag a Ferdinánd-hídon átjárható.

A kormánynegyed céljaira kijelölt városrész rendezése nem csak a VI. kerület hosszú távú céljait valósíthatja meg, a XIII, az V. és a XIV. kerület is érintett lehet benne. Ha egy képzeletbeli négyszöget szeretnénk megrajzolni, akkor a Nyugati pályaudvar és a Körút az egyik oldal, melyet a Podmaniczky utca, a Dózsa György út és a Váci út határol. A 40 hektárból 28 az állami terület, melynek 15-20 százalékán létesülhetnek majd a kormányzati épületek. A kijelölt terület teljes rehabilitációja, a szükséges közlekedési fejlesztések teljes körű megvalósításával együtt húsz-harminc évet vehetnek igénybe. Mindezek miatt Terézváros március 31-én egy határozatot hozott, melyben felsorolták a kormányzati negyedhez kapcsolódó önkormányzati célokat. A kilenc célt megfogalmazó lista főképp a közlekedéssel és a vasúti funkciók visszaszorításával, zöldfelületek létesítésével kapcsolatos terveket tartalmazza.

Külföldiek is érdeklődnek

A főépítész a nemzetközi építészeti pályázat zsűrijének is tagja, de a pályázók kiléte ebben a szakaszban még számára sem ismert. Ám a márciusi bejáráson azt tapasztalta, hogy számos hazai és nemzetközi konzorcium lesz a pályázók között, mert spanyol, francia érdekeltségeket is képviseltek a hazai építész irodák. Időközben rengeteg kérdés érkezett hozzájuk a pályázatot kiíró Kincstári Vagyoni Igazgatóságon keresztül, ha ezeket megválaszolják, akkor minden választ minden pályázónak egyszerre juttatnak el a versenysemlegesség jegyében.

A legtöbb kérdést eddig a kormányzati épületek (területen belüli) elhelyezésére vonatkozóan kapták. De mindenkinek ugyanazt válaszolják: nincsenek preferenciák, nincsenek koncepciók. Legfeljebb az, hogy a 28 hektáros állami területen álljanak majd. Meghagyják a tervezési szabadságot, és ezzel összefüggésben azt várják el, hogy a negyven hektárban, a teljes területben gondolkodjanak a pályázók.

A főépítész is hallotta azokat az elképzeléseket, hogy esetleg a kormányzati negyed területén épülhet(nek) Budapesten az első felhőkarcoló(k), de ezzel ma nem foglalkozik. Ha olyan terv nyeri el a megbízást, amely a jelenleg hatályos építészeti szabályokat áthágja, valószínűleg akkor sem szenved csorbát az elképzelés. Egyszerre folyik a fővárosi keretszabályozási terv és a kerületi megfelelőjének előkészítése. Mind a fővárosi, mind a kerületi szabályozási terv módosítása őszre várható. Előbbi hivatott meghatározni, hogy a későbbiekben hol lehetnek majd Budapesten toronyházak. (Jelenleg sehol, mert nincsen erre kijelölt terület a főváros területén.) Ha a nemzetközi építészpályázat nyertese egy-kettő jelzésszerűen az égbe törő felhőkarcolót képzel el, akkor ahhoz kell szabni a szabályozást is. A főépítész ezt is támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik