Élet-Stílus

Csütörtöktől vetítik a Liberté ’56-ot

Csütörtöktől vetítik a mozikban a Liberté '56 című filmet, amely egy angol diáklány és egy szovjet katonatiszt szerelmét meséli el az 1956-os forradalom idején - közölte a film forgalmazója.

Az alkotás Szőcs Géza műve alapján készült Vidnyánszky Attila rendezésében – tájékoztatta a Best Hollywood az MTI-t. A közlés szerint a történet egyik szála az 1956-os forradalom napjaiban játszódik; Susan, a Budapestre érkezett angol diáklány és Pável, a szovjet katonatiszt szerelméről szól. Az orosz tiszt felismeri, hogy a hadsereget, amelyben főhadnagyként szolgál, egy nemes ügy eltiprására küldték Magyarországra.

A vívódó Pável lelkiismeretére hallgatva végül szembefordul feletteseivel: katonaszökevénnyé válik, a felkelők oldalára áll, és november 4-én, kezében fegyverrel esik el.

A másik cselekményszál a magyar politikai vezetésen belül – elsősorban Nagy Imre, Kádár János, Maléter Pál és Bibó István alakjához kötve – kíséri végig a konfliktusokat.

A filmben Kádár Jánost Eperjes Károly, Nagy Imre miniszterelnököt Horváth Lajos Ottó, Maléter Pált Csikos Sándor, Pávelt Andrássy Máté, Susant pedig Varga Gabi alakítja.

A mozi mellett színházi darab is készült a történetből, amelyet tavaly október 23-án, a forradalom 50. évfordulóján mutattak be Debrecenben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik